НОВИНИ


Фон дер Лайен категорична: Присъединяването към ЕС ще бъде най-голямата победа за украинците

5 3941 13.12.2023
Фон дер Лайен категорична: Присъединяването към ЕС ще бъде най-голямата победа за украинците
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен БГНЕС

Присъединяването към ЕС ще бъде най-голямата победа за украинците. Това заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в изказване пред Европейския парламент в Страсбург. Тя говори в навечерието на заседанието на Европейския съвет в Брюксел утре и в петък, когато ще бъде обсъдено и разширяването на ЕС, съобщи БТА.


Фон дер Лайен определи времето от началото на руската инвазия в Украйна като "две болезнени години". Помним цялата болка, която (руският президент Владимир) Путин причини на невинните украинци, както и на европейците с енергийното изнудване. В тези мрачни дни имаше и светлина в смелостта на украинската съпротива, в радостта на освободените от руската окупация, в съпричастието на целия европейски континент с украинското общество. Европа остана единна, Украйна устоя и заради това, че европейците отвориха сърцата си и домовете си, заради европейската финансова и военна помощ, коментира тя.

 

Десетки хиляди руски войници губят живота си или биват ранявани всяка седмица. Украйна пое по пътя на присъединяването към ЕС. Путин не само не постигна стратегическите си цели, но понася огромни загуби. Неговата загуба не означава непременно победа за Украйна, каза още председателят на ЕК.

 

Според нея Киев полага сериозни усилия за изпълнението на изискванията за започване на преговори за присъединяване към ЕС. Страната отчита ясен напредък по поставените цели, посочи Фон дер Лайен. Тя настоя за осигуряване на постоянна финансова помощ от ЕС за Киев. Трябва да дадем на Украйна това, от което има нужда, за да бъде силна днес и още по-силна утре при преговорите за дълготраен и справедлив мир, подчерта европейският лидер.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама