НОВИНИ


БСП ще иска МОЧА да се върне за сметка на гражданите

12 4127 13.12.2023
БСП ще иска МОЧА да се върне за сметка на гражданите
ФрогНюз

БСП ще иска Паметникът на Съветската армия да се върне за сметка на данъкоплатците. Според левицата, която традиционно е против МОЧА (Монумента на окупационната Червена армия), премахването на паметника от центъра на София е незаконно.


“В демонтажа на Паметника на съветската армия виждаме незаконни действия от държавата. Питаме къде е разрешението за строеж, къде е проектът за реконструкция и реставрация, Къде е планът за безопасност и здраве? Това са задължителни документи”, заяви пред журналисти общинският съветник Иван Таков от редиците на червените. 

 

Този план съществува и е изготвен още в средата на август. Изготвянето му бе възложено спешно след заповед на главния архитект на Столичната община и протокол за оглед, изпратен от кмета на район “Средец“ Трайчо Трайков.

 

На сайта на район “Средец” са публикувани и частичните изменения на план-схемата за “Княжеската градина”.

 

Таков заяви, че ще сезира всички институции, включително Дирекцията за строителен контрол и Министерството на културата. Ще се иска провеждане на референдум за съдбата на паметника.

 

От думите на Таков става ясно още, че ще се поиска паметникът да бъде възстановен в същия вид, а сметката трябва да платят институциите, наредили тези “незаконни действия”. 

 

Паметникът е бил собственост на културното министерство, преди да бъде прехвърлен на софийската областна управа. От МК не са се грижили добре за него, стана ясно тази сутрин. Преместването му ще струва 650 хил. лева, а тепърва предстои да се изчисли какъв ще е размерът на сумата за неговата реставрация.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама