АКТУАЛНО


Гого Лозанов пред ФрогНюз: На мястото на МОЧА трябва да остане градинка

21 11297 13.12.2023
Гого Лозанов пред ФрогНюз: На мястото на МОЧА трябва да остане градинка
БГНЕС

Паметникът на Съветската армия, независимо, че се представя за паметник в памет на жертвите от страна на Съветския съюз през Втората световна война, които жертви наистина трябва да бъдат обект на почит, той не прави това, по-скоро е паметник за това как Съветският съюз е победил България. 


Това каза за ФрогНюз Гого Лозанов.


“За да не остави никакво съмнение, освен разбира се тази фигура на шмайзера, на войника, който е застанал над българската жена и над българите със своя съветски шмайзер, което в крайна сметка съдържа в себе си и налагане на власт със сила. Паметникът не изразява почит към загиналите във войната войници, а към съветския режим и съветската власт. Понеже този режим и тази власт исторически падна на 10 ноември за щастие, както става с всички недемократични диктатури, те рано или късно падат и демокрацията, в това е нейната сила, че тя успява в евроатлантическия свят да се пребори с тези режими, както става и с фашизма. Така че след това падане е нормално хронологично да няма повече такъв монумент, който да пропагандира съветската власт”, обясни той. 


"В годините в дефиницията за пропаганда в “Енциклопедия Британика” ще видите, че там става дума за пропаганда с думи, образи и монументи. Това е типична пропаганда с монумент. Днешният просъветски режим, който иска да продължи властта и влиянието в света, естествено се бори с всички сили този паметник да остане през годините и успяваше сега”.


“Доводът, който обикновено чувам от страна на БСП и другите проруски проксита в България за запазването на Паметника на Съветската армия е, че история не трябва да се събаря, но ако беше така самите комунисти нямаше да съборят паметника на Сталин във Варна и да прекръстят градът Сталин във Варна. Преходът със Сталинския режим към последвалия го съветски режим с новите му лидери е много по-малък отколкото прехода от комунизъм към демокрация”, каза културологът. 


“В това отношение в момента има много повече основания старите пропагандни послания чрез монументи да им се отнеме тази роля. Как може да допуснем в една евроатлантическа, демократична държава да има пропаганда на един, обявен за престъпен чрез закон режим, няма никаква логика. Разпространяването на образи на диктаторски режими е форма на престъпление. Паметникът и фигурите му трябва да бъдат демонтирани и разположени някъде, където да бъдат разглеждани като артефакти, а не като пропагандно послание”. 


На въпрос какъв паметник трябва да бъде монтиран на мястото на досегашния, Лозанов обясни, че известният скулптор Александър Дяков е искал да бъде монтиран кръст, християнски символ:

 

“Може би такъв тип символика не е удачен, по-добре е това място да си остане градинка. Доколкото София е мултикултурен град, има и други граждани, които изповядват и други религии, такава натрапчива символика не би била достатъчно толерантна, така че според мен трябва да си остане градинка, защо трябва да има нещо?”, каза Лозанов. 

 

Разговаря Констанца Илиева


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама