НОВИНИ


Мария Габриел: Сътрудничеството между България, САЩ и Гърция е ключово за регионалната сигурност

3 4126 13.12.2023
Мария Габриел: Сътрудничеството между България, САЩ и Гърция е ключово за регионалната сигурност
Пресцентър, МВнР

Вицепремиерът Мария Габриел се срещна с посланиците на САЩ в България Кенет Мертен и на Гърция Джордж Цунис. Основна тема бе сътрудничеството между България и САЩ по отношение на енергийната и транспортна свързаност, съобщиха от МВнР.


Беше поставен отчетлив акцент върху важността на оста Север-Юг, свързваща Гърция, България, Румъния, Молдова и Украйна.

 

Във фокуса на срещата бе и подписаната в Ню Йорк и по инициатива на Мария Габриел декларация в подкрепа на регионалното сътрудничество. „Потвърждаваме общия ни ангажимент да работим заедно за свързаност в инфраструктурата, транспорта, енергетиката, технологиите и иновациите, за да осигурим по-устойчиво бъдещо развитие за страните в региона на Югоизточна Европа. Инициативата „Три морета“ и изграждането на коридор Север-Юг са от стратегическа важност за региона“, заяви вицепремиерът.

 

Вицепремиерът и двамата посланици обсъдиха също така темите за стратегическата позиция на България в НАТО по отношение сигурността в Черноморския регион и сътрудничеството между съюзниците в региона.

 

„Радвам се, че като съюзници в рамките на НАТО и стратегически партньори отговаряме заедно на регионални и глобални предизвикателства“, коментира още Мария Габриел.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама