НОВИНИ


Германският кабинет постигна споразумение за бюджета за 2024 г.

0 3768 13.12.2023
Германският кабинет постигна споразумение за бюджета за 2024 г.
Германският финансов министър Кристиан Линднер БГНЕС

Коалиционното правителство на германския федерален канцлер Олаф Шолц се споразумя за бюджет за 2024 г., слагайки край на продължилите около месец напрегнати преговори. Дотук се стигна, след като в средата на ноември Конституционният съд на страната постанови, че решението за преразпределение към фонда за климата и трансформацията на 60 млрд. евро неизползвани средства по мерките срещу пандемията от COVID е противоконституционно, съобщи Ройтерс.


Пробивът може да допринесе за редуциране на напрежението в коалицията на социалдемократите на Шолц (SPD) със Зелените и Свободната демократическа партия (FDP) - защитник на дребния и средния бизнес, чиито представители са наричани в германските медии Либералите. Подкрепата за правителството спадна до рекордно ниски нива в проучванията на общественото мнение, посочва Агенцията.

 

Бюджетът следва да осигури известно успокоение за бизнеса в най-голямата икономика в Европа, след като бюджетната криза принуди властите да замразят обещаните значителни средства, фокусирани върху зелени инициативи и подпомагане на индустриите през прехода.

 

Говорител на правителството информира, че споразумението е факт, а в 13 ч. българско време Шолц, финансовият министър Кристиан Линднер от FDP и министърът на икономиката Роберт Хабек от Зелените направиха съвместно изявление. След това канцлерът трябва да направи такова пред парламента, преди да отлети за срещата на върха на ЕС.

 

Несигурността относно бюджета за 2024 г. и очакваните мерки за консолидация провокираха два водещи икономически института да смекчат прогнозите си, като IW прогнозира, че кризата ще доведе до свиване на германската икономика с 0.5% през следващата година.

 

Според базирания в Кил Институтът за световна икономика IfW, чиято прогноза за германската икономика е малко по-оптимистична, несигурността относно точната форма на съкращения на разходите е точно толкова голяма, колкото и тяхното икономическо въздействие, съобщиха изследователите в сряда.

 

По време на преговорите от последите седмици Линднер призова спирачката на дълга, която ограничава публичния дефицит на Германия до 0.35% от брутния вътрешен продукт, да бъде наложена отново за 2024 г. Шолц и Хабек, от своя страна, поискаха ново спиране през 2024 г., за пета поредна година, за да избегнат съкращения на разходите, които биха могли да засегнат социалните помощи и инвестициите в прехода към зелена икономика.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама