ПРЕСАТА ДНЕС


Петъчната преса

1 4245 15.11.2007
Петъчната преса

Вестниците пишат за дясната завера в БСП срещу Първанов; за разнобоя в коалицията за данъците; за това как Кузов твори закони за безопасен секс; за 4-те млн лв за депутатски обиколки на света.


Дясна завера в БСП срещу Първанов, описва Стандарт. 

Дясна завера в БСП крои заговор срещу президента Първанов. Бомбата хвърли лидерът на комитет “Съзидание” Иван Гранитски. Половината членове на Изпълнителното бюро не са с леви идеи, каза издателят и състави списък на десните в левите редици. Това са говорителят Ангел Найденов, секретарят на ИБ Ивелин Николов, новият кмет на Благоевград Костадин Паскалев и депутатът Татяна Дончева. Слухът, че “Съзидание” ще става президентска партия е пуснат точно от хора като Дончева, Николов и Паскалев, обяви Гранитски. Според него именно тези социалисти е визирал президентът, когато на 12 август от Слънчевото бунгало в Евксиноград обяви, че срещу него има “приятелски огън”.

Разнобой в коалицията за данъците и осигуровките, пише Дневник. 

Само за един ден БСП и коалиционните й партньори изпратиха куп противоречиви сигнали за данъчно -осигурителната политика за догодина. В левицата лансираха идеи да се запази семейното подоходно облагане и да се замрази промяната в съотношението между дела на работника и на работодателя в осигурителната вноска. От НДСВ категорично отхвърлиха замразяването и обявиха свой вариант за местните данъци. ДПС също останаха изненадани от новите идеи на социалистите и им отговориха с желание за промяна в акциза за цигарите. Всичко това се разигра две седмици след внасяне- то на проектобюджет 2008 в парламента и в началото на обсъждането на данъчните промени в Народното събрание, за които трите партии в коалицията се договориха принципно още през юли.

Посланикът на САЩ: В България има "сива" политика, цитира Дневник. 

Сивата икономика в България е повлияла на политиката, така че можем да говорим и за сива политика в страната. Това заявява посланикът на САЩ Джон Байърли в Пианобар предаването "Нощни птици", което ще бъде излъчено в събота вечер. Байърли обясни силните антиамерикански настроения в Европа с войната в Ирак. "Големите държави понякога правят големи грешки. Ние търсим съюзници, които да споделят нашите ценности." е заявил той. Посланикът обаче е още веднъж е порицал купуването на гласове на местните избори у нас. Той посочва, че българите са гостоприемни и интелигентни, но и твърде черногледи, което според него най-много ни пречи.

ДПС пуска млади соколи в София, установява Дневен Труд.

ДПС ще смени ръководството на структурите си в София с кадри от младежката си организация. Това научи “Труд” вчера от зам.-шефа на партията Касим Дал. Смяната се налагала заради лошото представяне на столичното ДПС на общинския вот. Хората на Ахмед Доган не изпълниха целта да вкарат поне един човек в общинския съвет. Досега ДПС никога не е печелило депутатско място в София, нито мандат на общински съветник в столицата. За първи път на тези избори централното ръководство на ДПС никъде не се е намесвало при номинациите на кметове и съветници, а всичко било решавано от местните структури. “Това беше един тест за тях. Явно недостатъчно са били узрели за това”, коментира Касим Дал

От Нова година сипваме биогориво, информира Новинар. 

От 1 януари догодина всички шофьори трябва да смесват обикновеното гориво с 5% биогориво. Въпреки че тази дата наближава, все още няма яснота как ще се доставят по бензиностанциите смесените горива. Това каза Миряна Евтимова-Мишева, експерт в Националната асоциация по биогорива и възобновяеми енергийни източници. Първо обикновените бензини трябва да се смесят с до 5% биогориво. Това ще става в т. нар. данъчни складове съгласно Закона за възобновяемите източници. След това смесеният продукт трябва да се достави по бензиностанциите, но все още не се знае как точно ще стигне дотам, допълни Мишева. Според експерти биогоривата няма да повредят двигателите на автомобилите, дори ще намалят вредните емисии, които се отделят от обикновените бензини.

Отвориха депото в Суходол временно, съобщава Дума.

Местните първо обжалват пред съда, след това започват протести Сметището в Суходол отваря за следващите 18 месеца. Това реши на заседанието си правителството по изрична молба от Столична община. Причината е очертаващата се нова криза с боклука на София. До началото на декември ще бъде изпълнено и договореното количество бали, които в момента се превозват до депата в Пловдив и Карлово. Друга причина за крутата мярка е наказателната процедура, която Европейската комисия предвижда за България, ако не се намери решение за преработката на отпадъците в столицата. Сметището отваря, след като бъдат извършени съответните измервания, това е временна мярка, обясни и зам.-министърът на екологията Чавдар Георгиев. Суходол няма как да поеме повече боклук, тъй като вече са депонирани 560 000 тона повече от капацитета на депото според документите на общината. Това заяви Венцислав Божилов, председател на сдружението "Защита на хората и околната среда",

На границата ще ни мерят температурата, осведомява Дневен Труд. 

Апаратура, която мери телесната температура от разстояние, и специално обучени лекари ще дебнат за преносители на заразни болести на 11 гранични пункта в страната. Под здравен контрол ще бъдат поставени пътниците, минаващи през летище София, пристанищата във Варна и Буркас, през ГКПП-та Капитан Андреево (към Турция), Златарево (към Македония), Връшка чука и Калотина (към Сърбия) и през дунавските градове Силистра, Русе, Лом и Оряхово. Тези мерки за контрол на заразните болести са залегнали в национална програма на здравното министерство за периода 2008 – 2010 год. Тя беше написана според Европейската здравна стратегия.

През 2006 год. депутатите са обиколили страната и света за близо 4 млн.лв., отчита 24 часа. 

Близо 30 млн. Лв. Е похарчил парламентът за миналата година. Това стана ясно от отчета за изпълнение на бюджета на Народното събрание за 2006-та год., внесен от председателя му Георги Пирински. Освен харчовете за заплати на народните избраници и служителите на парламентарната администрация сериозно перо в него са пътуванията на депутатите у нас и по света. Командировъчни депутатите вземат и когато посещават собствените си избирателни райони. Обща за обиколките у нас и по света на избраници и чиновници похарчената сума превишава 4 млн. лв.

Висшето скъса кухите дипломи, предупреждава Стандарт.

УНСС вече ще приема студенти не по специалности, а по професионални направления, съобщи вчера ректорът Борислав Борисов. Крайно време бе един от водещите университети у нас да вземе подобно решение, вместо само да говорим колко сме европейски. Защото първата стъпка към присъединяването ни в ЕС на академично ниво е именно тази. Там приемът е организиран точно по този начин. Ако наш първокурсник по "Счетоводство и контрол" или "Данъчно обслужване на малки фирми" реши да учи на Запад във втори курс, там просто няма да го разберат. Защото е учил на дребно неща, които са нужни само за една конкретна професия, а не знае основополагащи тези, върху които се крепи икономиката. Кредитите, които е получил, на практика не могат да бъдат признати навън. Отделен е въпросът, че университетът никога не може да направи добра селекция кой е по-подходящ за бизнес администратор и кой - за счетоводител на базата на един решен тест върху учебника за 12 клас. Приемът по специалности дълго време се поддържаше изкуствено, за да могат преподаватели с малък норматив да получават допълнителни часове и асистентите да водят упражнения. Част от тези специалности на практика стават нетърсени и неприложими, когато младежът завърши последната година. А и често студентите ги избираха просто за да влязат да учат по настояване на мама и тате.

България - ключово звено между Русия и Брюксел, радва се Дума.

България вече започва да се утвърждава като ключово звено, като своеобразен модератор в диалога между Брюксел и Москва. Това заяви вчера председателят на Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД и на фондация "Славяни" Захари Захариев. Той откри международна конференция на тема "ЕС - Русия - предизвикателства на едно ново общуване". Организатори на срещата са Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД и фондация "Славяни", Руският център за международно, научно и културно сътрудничество при Министерството на външните работи на Руската федерация и Руският културно-информационен център в София, Асоциацията по външна политика в Мюнхен. Форумът се провежда година след срещата между Русия и ЕС във финландския град Лахти. Според Захариев такива срещи помагат на изглаждането на отношенията, в които понякога има и остри нотки. Важната роля на неправителствените организации в диалога бе посочена и в поздравлението на министър-председателя Сергей Станишев, прочетено от Захариев. Основната цел на ЕС е изготвянето на ново споразумение за сътрудничество с Русия, отбеляза в своето приветствие от името на Ивайло Калфин и зам.-министърът на външните работи Феим Чаушев. Посланикът на Русия у нас Анатоли Потапов също прочете приветствия от руския външен министър Сергей Лавров. Според него конференцията отваря една нова възможност за развитие на отношенията между Русия и ЕС.

Кузов иска затвор за опасен секс, оповестява 24 часа.

До 8 г. да лежи този, който зарази партньори, настоява депутатът. Депутатът Владимир Кузов, когото Софийският градски съд призна за виновен затова, че е извършил хомосексуални действия с малолетен и го осъди на 3 години лишаване от свобода, твори закони за безопасен секс. Затвор за лице, което зарази друго с лоша болест при полов акт, иска избраникът със свален имунитет. “Който чрез полово сношение или по друг начин, като знае, че страда от инфекциозна болест, зарази другиго със същата болест, се наказва с лишаване от свобода от 2 до 5 г. и с обществено порицание”, гласи нов член в НК, предложен от Кузов.

Деймън матира Пит и Клуни, развлича Стандарт.

Носителят на "Оскар" носи най-много пари на Холивуд Мат Деймън остана като гръмнат, разбирайки, че е най-сексапилният мъж на планетата за 2007 година. Класацията е на сп. "Пийпъл". "Бях шокиран и щастлив", пише актьорът до изданието. Въпреки че не би трябвало да е толкова изненадан. Навремето приятелят му Брад Пит беше предсказал, че един ден Мат ще стане секссимвол на Холивуд. Така носителят на "Оскар" влезе в отбора на супермачовците, класирани от "Пийпъл" през последните 22 години. А в листата са Мел Гибсън, Джордж Клуни, Брад Пит, Том Круз, Пиърс Броснан. Списание "Форбс" неотдавна класира Мат Деймън и като най-доходоносния актьор в Холивуд. За всеки получен долар за последните си три роли той е донесъл 29 щатски долара брутен приход. Това го поставя начело в списъка по възвръщаемост на разходите.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама