НОВИНИ


50 хиляди евро заплата на година: Германия търси спешно 150 хиляди IT специалисти

10 18901 13.12.2023
50 хиляди евро заплата на година: Германия търси спешно 150 хиляди IT специалисти
Големи заплати чакат IT специалисти

От 45 - 50 хиляди евро предлагана заплата на година започват обявите за набиране на програмисти в Германия със средно ниво на умения. Работата в голяма част от случаите може да се върши и от България.Обявите са хиляди.


Недостигът на ИТ специалисти не е свързан с икономическия цикъл и е "системен проблем за германската икономика", коментира президентът на "Битком" Ралф Винтергерст при представянето на данните от годишното проучване на пазара на труда асоциацията.


"Твърде малко квалифицирани работници и твърде много регулации забавят дигитална Германия", добавя той, цитиран от БТА.


В проучването, в което са взели участие 854 мениджъри на компании, едва 2% са заявили, че наличието на ИТ специалисти на пазара на труда е достатъчно, в сравнение с 8 процента отговорили по подобен начин преди година.


В същото време 70% от анкетираните мениджъри са се оплакали от недостиг на ИТ специалисти. По-голямата част от компаниите не очакват, че ситуацията ще се подобри, разкриват още данните на "Битком".


Само 3% очакват недостигът на ИТ специалисти да намалее, докато през 2022 г. 2 процента имаха подобни нагласи. Мнозинството от анкетираните оценява като мрачна перспективата по въпроса, като 77% са се опасявали, че проблемът ще се задълбочи. През 2022 г. с подобни притеснения бяха 70% от взелите участие в проучването.


Проблемите на пазара на труда вече се усещат от много фирми. 60% са заявили, че намирането на ИТ специалисти е по-бавно от намирането на кадри за други работни места. Средно свободните позиции остават незаети 7,7 месеца, докато преди година този срок е бил 7,1 месеца, сочи проучването.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама