НОВИНИ


Президентът на Румъния: Това, че сме в пакет с България, усложнява преговорите за Шенген

4 3911 13.12.2023
Президентът на Румъния: Това, че сме в пакет с България, усложнява преговорите за Шенген
Клаус Йоханис

“В момента сме в пакет с България за Шенген и това усложнява преговорите”, коментира румънският президент Клаус Йоханис в рамките на срещата на върха Европейски съюз-Западни Балкани, която се провежда в Брюксел.


“Шенгенското досие е европейско досие, което не вървеше както трябва. При нас миналата година в началото на зимата Австрия отказа да гласува за влизането на Румъния в Шенген. Оттогава всички преговарят на абсолютно всички нива. Сега има известна гъвкавост в австрийската позиция, но искам да бъда много честен, има още дълъг път и са необходими много преговори и много дискусии. Не искам някой да мисли, че сме на крачка от благоприятен резултат за Румъния“, каза Клаус Йоханис, цитиран от Диджи24.

 

По думите му властите в Букурещ имат уверения за подкрепа от всички държави членки на ЕС с изключение на Австрия.

 

“Нямаме сигнали от други държави, че биха се противопоставили на влизането на Румъния в Шенген. От друга страна, знае се, че в момента ни третират, такава е процедурата, заедно с България и това усложнява преговорите, защото те ще се водят три- и четиристранно, в много малко ситуации ще се проведат двустранно, както се казва директно, и това е още един труден момент”, подчерта държавният глава на Румъния, цитиран от БТА.

 

Запитан дали изключва възможността за извънреден съвет по правосъдие и вътрешни работи до края на тази година, Клаус Йоханис отговори: „Не, не изключвам нещо подобно“. По думите му, ако се постигне приемлив компромис, тогава със сигурност има възможност за свикване на извънреден съвет и приключване на въпроса.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама