НОВИНИ


ЕС решава за финансовата помощ за Украйна. Купиха ли гласа на Орбан?

8 3757 14.12.2023
ЕС решава за финансовата помощ за Украйна. Купиха ли гласа на Орбан?

В опит да си осигури подкрепата на Унгария за финансовия пакет в помощ на Украйна, Европейският съюз отблокира 10.2 млрд. евро, до които Будапеща нямаше достъп заради липсата си на напредък в съдебната реформа. Днес предстои среща на върха, на която трябва да се вземе решение за предоставянето на финансов пакет от 50 милиарда евро помощ за Украйна до 2027 година.


Днес и утре ще се проведе последната за годината среща на върха. Очакват се сериозни дискусии заради намерението на унгарския премиер Виктор Орбан да наложи вето. 

 

Това не е първият път, в който Орбан е извивал ръце в Брюксел. През 2020 г., когато ЕС обвърза финансовата помощ за справяне с COVID кризата с реформите в Унгария, Орбан блокира бюджета на блока, заедно с Полша. Споровете около бюджета на ЕС продължиха дни наред. 

 

Не е ясно дали отблокирането на 10,2 милиарда ще е достатъчно, за да накара Орбан да промени решението си. Той настоява за отблокиране и на останалите блокирани 21 милиарда евро.

 

На днешната среща се очаква още да бъде взето решението за започване на преговори за членство в ЕС с Украйна, Молдова и Черна гора. Друга важна тема на срещата ще бъде ситуацията в Близкия изток. Официално темата за Шенген не присъства в дневния ред, но в Будапеща и София очакват разговорите с останалите държави да продължат.

 


ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама