НОВИНИ


Изслушват двама министри в парламента заради демонтажа на МОЧА

18 3618 14.12.2023
Изслушват двама министри в парламента заради демонтажа на МОЧА

Двама министри ще бъдат изслушани в Народното събрание заради преместването на Паметника на съветската армия от центъра на София. В пленарна зала са извикани културния министър Кръстьо Кръстев и министъра на регионалното развитие Андрей Цеков. 


Демонтажът на МОЧА започна във вторник. Тогава бе премахната и ръката на войника с “Шпагин”-а. Очаква се МОЧА да бъде преместен до Коледа. За целта ще се инвестират 650 хил. лева. Ще се съхранява в държавен имот, докато бъде реставриран. Сумата за реставрацията не е ясна. След нея статуите ще бъдат преместени, вероятно в Музея на социалистическото изкуство. 

 

Политици реагираха остро на решението за преместването на паметника. Вчера се проведе и протест на представители на БСП и “Възраждане”. С тях бе и Мая Манолова. Президентът Румен Радев също се изказа остро като заяви, че става дума за “агресивно настъпление срещу държавността, историята и паметта”. 

 

Вчера общинските съветници на БСП и “Възраждане” заявиха, че ще настояват да се проведе референдум по въпроса с преместването на МОЧА от центъра на София. Беше поискана и повече информация от местната власт заради обвинения в незаконни действия. От БСП поискаха министърът на културата Кръстьо Кръстев и министърът на регионалното развитие Андрей Цеков да отидат и да обяснят.

 

Паметникът е бил собственост на културното министерство, преди да бъде прехвърлен на софийската областна управа. От МК не са се грижили добре за него, стана ясно тази сутрин.

 

Иска се изслушване и на шефа на Държавната агенция по метрологичен и технически надзор.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама