НОВИНИ


Тихомир Безлов: Вносът на петрол от Русия ще спре по-рано от 1 март 2024 г.

2 6424 14.12.2023
Тихомир Безлов: Вносът на петрол от Русия ще спре по-рано от 1 март 2024 г.
Тихомир Безлов

Българските митничари са изпратили запитване в Брюксел дали може да бъде позволено влизането на руски петрол на цени над 60 долара, а от Брюксел отговорът е бил, че е позволенол Вносът на петрол от Русия ще спре по-рано от предвиденото – 1 март 2024 г., защото за „Лукойл“ е проблем това, че няма да могат да изнасят част от продуктите си, които не могат да продават в България. Това каза в ефира на Евронюз Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.


Същевременно ЕК последва решението на Г7 за това да бъде наложен таван на цените на руския петрол от $60. Това се отнасяше за европейски и американски компании, както и Япония и Южна Корея, обясни експертът.


Целта беше Русия да получава по-малко пари в бюджета си като продава по-евтино, без обаче да се извади руският петрол от световния пазар. Ако бъде изваден, това ще вдигне цените на петрола. „Лукойл“ използва тази възможност за това, че България има право на дерогация и приема, че вероятно няма да се третира като нарушение за този таван от $60.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама