НОВИНИ


Трайков за ПСА: Трябва да остане в София. Бих го показал на децата си

4 4234 14.12.2023
Трайков за ПСА: Трябва да остане в София. Бих го показал на децата си

Паметникът на Съветската армия трябва да остане в София. Бих го показал на децата си, но вече в исторически контекст на експонирането на тези фигури, сега това не е възможно - питат какъв е този паметник, казвам: на едни хора, които са обявили война на България и са я окупирали.


Това заяви пред Нова телевизия кметът на район “Средец” Трайчо Трайков. 

 

Премахването на МОЧА (Монументът на окупационната Червена армия) започна във вторник. Вече са свалени ръката с “Шпагин”-а и главата на един от войниците. Трайков заяви, че всичко ще тече плавно, а процедурите се спазват буква по буква. Паметникът ще бъде преместен в държавен имот, където ще бъде реставриран. За преместването му ще се инвестират 650 хил. лева. Сумата по реставрацията тепърва ще бъде изчислена. 

 

Паметникът не може да бъде преместен в цялост. При поставянето си МОЧА е бил заваряван на място. Монументът е изключително тежък и заради излетия в краката бетон. 

 

“Така е сглобявано, заварявано и по същия начин се демонтира”, обеща Трайков. 

 

Според него на мястото на МОЧА трябва да има парк, както е било преди. Такова мнение изрази пред ФрогНюз вчера и Георги Лозанов.

Трайков отрече обвиненията, че преместването на МОЧА става незаконно и кранът също е незаконен.

 

Темата с преместването на МОЧА разгорещи политическия дебат. Вчера в района на монумента имаше и протести на представители на БСП и “Възраждане”. “Орлов мост” бе блокиран. Според защитниците на МОЧА с премахването му се възстановява фашизма. 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама