НОВИНИ


Центърът за спешна помощ по въздуха вече е готов, прелитането до България до средата на януари

0 4007 14.12.2023
Центърът за спешна помощ по въздуха вече е готов, прелитането до България до средата на януари
БГНЕС

Първият хеликоптер, произведен за системата на Спешната медицинска помощ по въздуха в България, бе свален от производствената линия и изкаран за тест преди да бъде боядисан в избраната разцветка в червено и бяло.


Българска делегация с шестима представители на Министерството на здравеопазването и двама представители на авиационния оператор „България Хели Mед Сървиз” ЕАД е на посещение в базата на Leonardo S.p.A в италианския град Верджате.


„Комисията е започнала техническото приемане на летателната машина, а организацията по прелитането до България ще се осъществи до средата на януари 2024 г., след което хеликоптерът ще бъде лицензиран у нас“, заяви заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов, съобщиха от здравното министерство.


Междувременно първите три екипа на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха ще бъдат изпратени по договор с Leonardo S.p.A на 5-дневно обучение в Центъра за подготовка на медицински екипи в Италия. По време на курса те ще се запознаят с хеликоптера и техническите му параметри, с медицинското оборудване и с мерките за безопасност при извършване на авиомедицински транспорт. Всеки екип ще проведе 4-5 полета с хеликоптер в различни условия и при различни ситуации преди поемане на първите дежурства.


.

 

„Центърът за спешна медицинска помощ по въздуха е съставен от три основни структури – Координационна централа, която е най-важното структурно звено, Административно-стопанския сектор и шестте регионални бази. През следващата година сме предвидили обучения за придобиване на професионални качества – практика и езиково обучение на служителите, които са назначени в регионалните бази“, посочи Борислав Петров – ръководител на Административно-стопанския сектор в ЦСМПВ.


„Екипите вече са подбрани. Те са получили медицински сертификати за годност за летателна работа и са преминали курс на обучение за работа на борда на въздухоплавателното средство, както и опреснителни допълнителни курсове по отношение на реанимационни техники и спешна медицина“, обяснява проф. Любомир Алексиев – главен координатор на експертния съвет по медицинска дейност в областта на авиационната медицина и помощ по въздуха към Министерството на здравеопазването.


По думите му Центърът вече е готов за работа, Координационната централа е подготвена и оборудвана, като предстои обучение на диспечерите, които ще работят там, тестове с Националната система 112 и Центровете за спешна медицинска помощ. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама