НОВИНИ


Денков: Орбан щял да ни блокира за Шенген заради такса “Пренос”

5 4691 14.12.2023
Денков: Орбан щял да ни блокира за Шенген заради такса “Пренос”

Унгария е заплашила да наложи вето на България за Шенген заради таксата, въведена за пренос на руски газ. Срещу решението да се наложи 20 лева на мегаватчас такса за транзит на руско гориво ядоса Сърбия и Унгария и в крайна сметка бе отменено два месеца, след като идеята бе прокарана в парламента. 


“Унгария постави условие, че ако не бъде махната таксата за пренос на руски газ, ще ни наложи вето за Шенген. Решихме, че няма да рискуваме”, заяви премиерът акад. Николай Денков пред журналисти в Брюксел, където днес се провежда ключова среща на върха, на която трябва се вземат важни решения за бюджета на блока и помощта, която ще бъде предоставена на Украйна.

 

Официално въпросът с Шенген не присъства в дневния ред, но вероятно ще бъде обсъждан на лидерско ниво. 

 

Унгария е изпратила съобщението на официално, макар и на ниско ниво по въпроса с таксата за пренос на руски газ, стана ясно от думите на Денков. Тя е имала значение за държавния бюджет, но не и решаваща роля за общата политика на Европа, допълни премиерът. 

 

По-рано днес и лидерът на ПП-ДБ Кирил Петков заяви пред bTV, че въпросът с таксата за транзит е разбунил духовете в Европа.

 

"Такса "Пренос" трябва да е там. Видяхме, че на европейско ниво, ако всеки си измисля сам някаква допълнителна такса, шансът да се измисли ответна мярка срещу теб, не е малък. Това е в пълна координация с ЕК. Винаги, когато имаш допълнителен приход, трябва някой да го плати. Нашият анализ бе, че трябва да го плати "Газпром". Страните се притесняват, че когато трябва да предоговарят условията си, част от този разход ще бъде поет от тях. Затова стъпихме назад", обясни Петков. 

 

Въпросът се отложи, за да не бъде спънато членството ни в Шенген.

 

Според Николай Денков подходът към Унгария трябва да бъде като към всяка друга държава членка.

 

“Те трябва да спазват върховенството си на закона така, както се изисква от България", посочи той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама