НОВИНИ


През 2022 г. сме изнесли оръжие за 1.6 млрд. евро

1 3986 14.12.2023
През 2022 г. сме изнесли оръжие за 1.6 млрд. евро

През 2022 година Междуведомствената комисия по експортен контрол на оръжията е издала 810 разрешения за износ за около 4,3 млрд. евро на оръжейна продукция. От тях действително реализираният през миналата година износ е за 1,6 млрд. евро. Това съобщи заместник-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова, която представи пред икономическата комисия в парламента доклада на комисията за 2022 г.


Сред най-изнасяните изделия са бомби, снаряди и други взривни устройства, бойни припаси и взривателни устройства, гладкоцевни оръжия. Изнасяли сме и сухопътни транспортни средства, бронирани и защитни средства, както и технологии. Дестинациите на българския износ на оръжейна продукция, посочен в доклада, са Полша, Чехия, Румъния, Ирак, САЩ, Уганда, Конго, Индия и Саудитска Арабия.


През миналата година комисията е издала и 404 разрешения за внос и трансфер на специална продукция на обща стойност около 1,1 млрд. евро, като е реализиран внос за 139 млн. евро. От Румъния, Сърбия, Чехия, САЩ, Хърватия и Турция сме внасяли боеприпаси и взривателни устройства, гладкоцевни оръжия, сухотъпти транспортни средста, взривни вещества и ракетно гориво.


През 2022 година комисията е отказала издаването на 16 разрешения за износ, 9 разрешения за внос, 4 разрешения за трансфер и други 4 за пренос и транзит.


Междуведомствената комисия отговаря и за контрола върху търговия с изделия и технологии с двойна употреба. Физическите и юридическите лица подлежат на регистрация за извършване на износ и трансфер на такива стоки и технологии. През 2022 г. е разрешен износ и трансфер за 15.349 млн. евро, от който реализираният е за близо 8 млн. евро. В същото време е реализиран внос за 65 млн. евро на изделия и технологии с двойна употреба.


Най-вече става дума за износ, както и внос на електроника, телекомуникации и информационна сигурност, сензори и лазери, специални материали и обработка на материали.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама