НОВИНИ


Американският Сенат одобри законопроект, разрешаващ внушителни разходи за отбрана в размер на 886 млрд. долара

4 4153 14.12.2023
Американският Сенат одобри законопроект, разрешаващ внушителни разходи за отбрана в размер на 886 млрд. долара
БГНЕС

Сенатът на САЩ одобри вчера законопроекта за отбранителната политика, с който се разрешават рекордни годишни военни разходи в размер на 886 милиарда щатски долара, със силната подкрепа както на демократите, така и на републиканците, предаде Ройтерс.


Нормативният документ разрешава всичко - от ръст на заплатите на военнослужещите - тази година той ще бъде 5,2 процента - до закупуване на кораби, боеприпаси и самолети, както и политики като мерки за подпомагане на Украйна и противодействие на Китай в Индо-тихоокеанския регион.

 

Тазгодишният законопроект е дълъг приблизително 3100 страници и предвижда отпускането на внушителните 886 милиарда долара, което е с 3 на сто повече от миналата година.

 

Актът "ще гарантира, че Америка ще може да удържи линията срещу Русия, ще се противопостави твърдо на Китайската комунистическа партия и ще гарантира, че американската армия ще остане на съвременно ниво по всяко време по целия свят", посочи лидерът на мнозинството в Сената Чък Шумър преди гласуването.

 

Сенатът одобри документа с 87 срещу 13 гласа. Очаква се Камарата на представителите да го приеме още в края на тази седмица и да го изпрати в Белия дом, където държавният глава Джо Байдън ще го подпише.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама