НОВИНИ


Дивизия от ВДВ на Русия е понесла жестоки загуби при Кринки на левия бряг на Днепър

2 3978 14.12.2023
Дивизия от ВДВ на Русия е понесла жестоки загуби при Кринки на левия бряг на Днепър
личен архив

Дивизия на руските въздушно-десантни войски е понесла изключително тежки загуби при опит да изтласка украинските сили от село Кринки на левия бряг на Днепър, макар Владимир Путин да твърди обратното, пишат от Британското разузнаване в последния си доклад за войната, предава "Украинская правда“.


"В началото на декември 2023 г. новосформираната 104-та гвардейска въздушно-десантна дивизия на руските ВДВ (ВДВ) най-вероятно претърпя изключително големи загуби и не изпълни задачите си по време на бойния си дебют в Херсонска област“, отбелязват от Министерството на отбраната на Великобритания.

 

Операцията се провежда, след като дивизията се присъедини към Днепърската групировка на руските войски и се опита да прекрати съществуването на украинския плацдарм край село Кринки на левия бряг на Днепър.

 

Съобщава се, че 104-та гвардейска въздушнодесантна дивизия е била слабо подкрепена от авиация и артилерия и много от войските вероятно са били неопитни.

 

Според британските анализатори след този инцидент руските "милблогъри“ (военни блогъри) призовават командващия групировката на Днепър генерал-полковник Михаил Теплински да подаде оставка.

 

"Това е удар върху репутацията на Теплински като един от най-способните руски полеви командири във войната: на редовната си длъжност той е и командир на ВДВ“, казват представители на британското разузнаване.

 

Докато британското министерство на отбраната публикуваше тази сводка, руският президент Владимир Путин заяви, че в Кринки украинските въоръжени сили са загубили десетки хора от елитни десантни части, а руските въоръжени сили са имали "само няколко ранени“. Той също така изрази надежда, че скоро няма да има бойци на ВСУ в Кринки - и това ще бъде последната вълна на украинското контранастъпление.

 

В понеделник говорителят на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна Андрей Ковальов каза, че руският генерал-полковник Михаил Теплински, който командва групата "Днепър“, е наредил създаването на щурмови части от офицери: "Тези са нещо като ударни батальони по модела на белогвардейските части от 20-те години на миналия век".

 

Според него тези щурмови части са пълни с офицери, които не са в състояние да командват подчинените си, имат ниска дисциплина и слаба мотивация, а самият Теплински няма авторитет, защото не го е грижа за живота на личния състав.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама