НОВИНИ


Зеленски призова евролидерите да подкрепят преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС

2 4218 14.12.2023
Зеленски призова евролидерите да подкрепят преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС
Украинският държавен глава Володимир Зеленски БГНЕС

Украинският държавен глава Володимир Зеленски настоя днес във видеоконферентна връзка с лидерите на ЕС, участващи в срещата на високо равнище в Брюксел, преговорите за присъединяване на страната му да започнат максимално бързо, като алармира, че Европа няма да разбере, ако резултатът от този форум донесе "усмивка на задоволство" на лицето на Владимир Путин, съобщи Ройтерс.


"Ще ви помоля за едно - не предавайте хората и вярата им в Европа", призова той лидерите на ЕС според разпространения текст на видеообръщението му, цитиран от Ройтерс.

 

Единствено унгарският министър-председател Виктор Орбан от лидерите на 27-те страни в ЕС е правил изявления, че няма да даде зелена светлина на преговорите за членство на Украйна, която продължава да се бори с руската агресия.

 

ЕС няма да може да стартира процедурата по присъединяване на Украйна без подкрепа от страна на Орбан, тъй като решението за започване на преговори изисква единодушното одобрение на всички страни членки, посочва Ройтерс.

 

"Днешният ден е специален. И той ще остане част от нашата история. Независимо дали ще е добър или лош за нас, историята ще запомни всичко. Всяка дума, всяка стъпка, всяко действие и бездействие. Кой за какво се е борил", подчерта украинският лидер.

 

"Много важно е Европа да не се поддаде на нерешителност днес. Никой не иска да смята Европа за ненадеждна. Или за неспособна да взема решенията, които сама е подготвила", каза още той. По думите му хората няма да разберат, ако наградата от срещата в Брюксел е доволната усмивка на Путин.

 

Според него Украйна е отговорила на условията за реформи, поставени от ЕС, за да бъдат започнати преговорите за членство.

 

"Преди десет години в Украйна хората се надигнаха под знамената на Европейския съюз. За тях той беше символ на истината и такъв и трябва да остане. Днес ви моля за едно - не предавайте хората и вярата им в Европа", отбеляза още Зеленски.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама