НОВИНИ


Европейската прокуратура одобри само двама кандидати за делегирани прокурори, петима аут

2 4099 14.12.2023
Европейската прокуратура одобри само двама кандидати за делегирани прокурори, петима аут
Европейска прокуратура

Само двама кандидати за европейски делегирани прокурори са получили подкрепа от Колегиума на Европейската прокуратура, съобщи Lex.bg. Това са Анна Каменова и Моника Михайлова-Митова от Софийската районна прокуратура.


Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) беше предложила 7 души. Останалите 5 обаче не са били одобрени. Това са обвинителите от СРП Светослав Милушев и Валентин Ангелов, Бригита Байрякова (РП-Пловдив), Георги Балков (РП-Плевен), както и зам.-шефът на СРП Тодор Куюмджиев.


По предложение на Лаура Кьовеши техният брой трябва да бъде между 10 и 15.Така свободните места за европейски делегирани прокурори са пет на брой.


Засега няма яснота дали ПК на ВСС ще направи шести опит да попълни състава на ЕДП.


Подборът на делегирани европрокурори започна преди почти три години и до момента са проведени пет процедури, но продължава да има свободни позиции.


След напускането на Елена Попова (тя беше съдия в Специализирания наказателен съд, а след закриването му беше преназначена в Административен съд София-град), Бойко Калфин (предпочете да се върне във Върховната касационна прокуратура) и избирането на Ивайло Илиев (прокурор в Окръжна прокуратура-Кюстендил) за помощник на националния ни представител в Евроюст, българските делегирани прокурори останаха осем.


Първоначално беше предвидено България да има 10 ЕДП. Припомняме, че кандидатите за делегирани прокурори бяха избрани през октомври тази година. Анна Каменова, Светослав Милушев, Валентин Ангелов, Моника Михайлова-Митова, Тодор Куюмджиев, прокурори в Софийска районна прокуратура, както и Бригита Байрякова, от Районна прокуратура - Пловдив и Георги Балков от Районна прокуратура - Плевен.


Междувременно европейският главен прокурор Лаура Кьовеши поиска броят на ЕДП в България да бъде увеличен на 15 заради обема на работата.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама