НОВИНИ


Политологът Цветанка Андреева: Президентът приглася на кремълските Захарова и Митрофанова

4 4217 14.12.2023
Политологът Цветанка Андреева: Президентът приглася на кремълските Захарова и Митрофанова
Цветанка Андреева

Вижте реакцията на президента - той също се грижи за собственото си ляво електорално влияние. Той говори в унисон с кремълските говорители - със Захарова и с Митрофанова. Той не споделя това, което нацията му иска, очевидно. Тук става дума за национално достойнство. Това заяви по Нова телевизия политологът Цветанка Андреева.


И България и Украйна пострадаха от тази окупация. Ние 45 години бяхме под съветско влияние, почти бяхме загубили националния си суверенитет. Ние бяхме два пъти кандидати за 16-та република, без никакво достойнство. А сега имаме свободи. Можем например да сме в това студио и да спорим за паметника, заяви по още тя.

 

"Това беше нагледна физическа окупация на парламента, защото всъщност цялата опозиция, обединена, не й достигат гласовете, за да може да окаже бойкот в парламента. Дори ако напуснат парламентарна зала, вътре има 164 гласа конституционно мнозинство. Това, което казва Костадинов - че тръгваме на предсрочни избори, също не е възможно. На практика той и да излезе от парламента, не може да предизвика предсрочни избори. Най-малкото защото вътре в парламента нямат влияние - чисто количествено, а вън на площада не могат да съберат хора. Според мен те и затова днес окупираха парламента, за да не може той физически да работи, защото видно е, че няма някакви големи граждански протести по демонтажа на мемориала", коментира тя.

 

"Иначе, разбира се, опозицията е длъжна да реагира чисто политически. Чрез падането на мемориала на Съветската окупационна армия те губят и политически идентичността. Те са пропутинистки партии и трябва да реагират по този начин. Губят и електорално, защото техният електорат е специфичен соцносталгически. Така че дори за електората си са длъжни. Липсва количествената сила - на площада, на протеста и вътре в парламента", коментира Андреева.

 

"Този режим е осъден като престъпен. Да видим и социологията - само 30 процента са тези, които искат категорично този паметник да е в центъра на София.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама