НОВИНИ


Социалният министър: Увеличението от близо 400 млн. лева в социалната сфера е инвестиция в хората

5 4310 14.12.2023
Социалният министър: Увеличението от близо 400 млн. лева в социалната сфера е инвестиция в хората
Социалният министър Иванка Шалапатова Стопкадър: bTV

"Не бих определила бюджета като разточителен. Увеличението от близо 400 млн. лева в социалната сфера е инвестиция в хората."


Това заяви в предаването "Лице в лице" по bTV министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова.

 

"Този бюджет определено е фокусиран върху благосъстоянието на хората и в този смисъл е социален. Това отговаря на визията на нашия кабинет да се инвестира в хората, за да могат те да са двигател за растеж в икономиката и да можем да станем модерна европейска страна", коментира тя.

 

По думите й Коледни добавки няма да има. "Ние увеличаваме доходите ежемесечно. Политиката ни е вместо два пъти годишно да даваме добавки, пенсионерите да получават ежемесечно по 50 лева повече. В бюджетната прогноза инфлацията е под 5%. В този смисъл, целта ни е две посоки – трайно увеличаване на пенсиите и от друга страна да активираме пенсионерите. Вчера беше приет план за активност на хората над 65-годишна възраст. Целта е те да бъдат трудово активни. Можем да им бъдем полезни с безплатни обучения. Идеята е също така те да бъдат активни в социалния и обществения живот. Те могат да бъдат много полезни", смята социалният министър.

 

"Ще започнем и цялостен анализ на пенсионната система, тъй като има много критики към нея. Идеята ни е размерът на пенсията да съответства на осигурителния принос и хората да се осигуряват на реалните са доходи", допълни Шалапатова.

 

Министърът увери, че с 26% се увеличават вдовишките добавки.

 

"Това са много често самотно живеещи хора, които нямат други доходи. Нашата идея беше да помогнем на тези лица адекватно. Вдовишките добавки са една социална мярка. Това е цялата ни политика - когато имаме държавен ресурс, колко мъдро ще го инвестираме. Нашата идея не е да даваме пари на калпак с популистка цел, а да инвестираме реално в хората. Цялостна промяна в социалната система е нужна", категорична бе тя.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама