НОВИНИ


Министър Стойчева: В Стара Загора ще се изгради една от осемте водородни долини в Европа

1 4440 14.12.2023
Министър Стойчева: В Стара Загора ще се изгради една от осемте водородни долини в Европа
Министерство на иновациите и растежа, пресцентър

"В Стара Загора ще се изгради една от осемте водородни долини в Европа. Този проект е значим за позиционирането на България като място за иновации." Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на работна среща с кмета на Стара Загора Живко Тодоров.


На нея присъстваха областният управител Ива Радева, заместник-кметовете Радостин Танев и арх. Мартин Паскалев, зам.-ректорите на Тракийския университет доц. Емил Славов и проф. Дарина Заимова и изпълнителният директор на Индустриална зона "Загоре" Радослав Танев.

 

"Работим активно, за да привличаме стратегически инвеститори, които да подкрепят развиването на нови технологии, на сектори с висока добавена стойност, в основата на които са хората и талантът на България", заяви министър Стойчева.

 

Тракийският университет е координатор на проекта "Захир", по който ще се инвестират 32 млн. лв. за изграждането на първата водородна долина в България. На срещата проф. Заимова съобщи, че днес с Европейската комисия са подписали договора за половината от финансирането по проекта в размер на 16 млн. лв. Министерство на иновациите и растежа ще осигури още 16 млн. лв. по Програмата "Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация".

 

 На срещата в общината бяха обсъдени и мерките за привличане на инвеститори в региона на Стара Загора. Министърът припомни, че белгийската компания "ABEE" заяви инвестиционно намерение да инвестира над 1 млрд. евро в три мащабни проекта в Стара Загора, Бургас и Пловдив. В Стара Загора се планира да се изгради завод за производство на ново поколение батерии за автомобилната индустрия.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама