НОВИНИ


Проф. Вили Лилков: Паметникът на съветската армия трайно е разделил българското общество

5 4508 14.12.2023
Проф. Вили Лилков: Паметникът на съветската армия трайно е разделил българското общество
Стопкадър: БНТ

"Въпросът с Паметника на съветската армия е политически въпрос, тъй като изразява една историческа неистина. Съветската армия в България не е освободителка, а е окупационна армия, този паметник е изграден не от благодарния български народ, а с решение на Политбюро на ЦК на БКП. Говорим за възстановяване на историческата истина."


Това заяви в ефира на БНТ лидерът на "Синя София" проф. Вили Лилков.

 

"Този паметник е много важен за БКП, защото Съветската армия докарва комунистите на власт в България и гарантира тяхната жестока разправа, заедно с криминални елементи, на ликвидирането на българския политически елит", посочи той.

 

Според него този монумент трайно е разделил българското общество, а публичните пространства като Княжеската градина, са да събират, а не да разделят и на негово място трябва да се направи нещо красиво:

 

"Този паметник е спрял историческото развитие на едно от най-красивите места в София. Това място е започнало да се развива по европейски - появява се Ботаническа градина, зоопарк, алпинеуми, царската детска градина, басейни. Там работят най-големите паркостроители на София. И се появява един паметник-натрапник, който за 70 години спира развитието на тази градина", допълни проф. Лилков.

 

Лидерът на "Синя София" изрази мнение, че ситуацията в Общинския съвет на София ще се промени след 18 декември, защото има обстоятелства, които не позволяват повече протакане - няма да има комисии, които да вземат решение по изплащане на пари за европейски проекти и ще изгубим огромни суми безвъзмездна европейска помощ.

 

"Няма кой да приеме структурата на общинската администрация, което затормозява работата", каза още той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама