НОВИНИ


Експерт: "Лукойл", откакто са дошли в България, не са платили една стотинка данък

11 29984 14.12.2023
Експерт:
Енергийният експерт Красимир Манов Стопкадър: Bulgaria ON AIR

"Лукойл", откакто са дошли в България, не са платили една стотинка данък. Ние имаме пълно основание да национализираме рафинерията.


Това заяви енергийният експерт Красимир Манов в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR.

 

Той бе категоричен, че няма да има скок на цените на горивата.

 

"Нищо няма да се промени. Този край на дерогацията трябва да го сложим в кавички, защото след първи март трябва да спре вносът на руски петрол, което е глупост. Ще продължи да се внася петрол. Петролът не е руски или неруски. Петролът е на сортове", посочи специалистът.

 

Според него дерогацията е била измислена, за да може свръхпечалбата на "Лукойл" да остане в българския бюджет, но това не се случи.

 

На въпрос колко пари дължи "Булгартрансгаз", той посочи сумата от 272 млн. лв. и добави, че компанията е в необявен фалит.

 

"Договорът с "Боташ" е уникално престъпление, с който дадохме достъп на Турция до газопреносната мрежа на България. Упорито мълчат и продължават да не си внасят счетоводните отчети за годината на "Булгаргаз", смята Манов.

 

По думите му, ако "Сокар" стане собственик на рафинерията в Бургас, това означава, че ние "една ли не ще паднем под ново турско робство". 

 

"Сокар" е азерска компания. Азерите - това са каспийските турци. Реално контролът ще бъде от страна на турската държава и на Ердоган", подчерта енергийният експерт.

 

Той изрази мнение, че единственият възможен вариант за обществен контрол върху рафинерията е тя да бъде моментално национализирана.

 

На въпрос какво се случва с ядрената ни енергетика, той отговори, че България трябва да направи 7-ми и 8-ми реактор в Козлодуй и след това да построи два нови.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама