НОВИНИ


Радан Кънев: Разделянето на България от Румъния е възможен сценарий, който за нас е геополитически кошмар

10 4178 15.12.2023
Радан Кънев: Разделянето на България от Румъния е възможен сценарий, който за нас е геополитически кошмар
Евродепутатът Радан Кънев Стопкадър: БНТ

"Разделянето на България от Румъния е възможен сценарий, който за нас е геополитически кошмар." Това заяви в ефира на БНТ евродепутатът Радан Кънев във връзка с темата за присъединяването ни към Шенген.


"Шенген е средство. Ние не говорим защо искаме Шенген. Големият въпрос е защо искаме Шенген - първо, за да бъдем пълноценен член на ЕС, за да завършим нашата интеграция. Второ, за да бъдем част от едно сигурно общосподелено пространство. Трето, не трябва да допуснем разделяне между България и Румъния", посочи той.

 

По думите му решението приемаме или не приемаме сегашното предложение трябва да е общо между нас и Румъния.

 

"Ключовата ни цел, когато искаме да влезем в Шенген, е да влезем заедно с Румъния. Естествено, що се касае до прекия икономически ефект - тук Въздушният Шенген няма да помогне. Знакът към инвеститорите също е важен. Ръстът на доходите у нас изпреварва инфлацията. Ние поддържаме висок икономически ръст. Нашата индустрия демонстрира изключителна адаптивност", смята евродепутатът.

 

Кънев изрази мнение, че можем да започнем най-успешното икономическо десетилетие в най-новата ни история.

 

"Необходими ни са много сериозни, големи инвестиции. Влизането на Шенген дори само по въздух е много сериозен знак в тази посока. Ние сме изпълнили всички условия. Ние трябва да дадем спокойствие на акад. Денков и на Мария Габриел да завършат преговорния процес докрая. Вариантът за въздушен Шенген + вариант за сухопътен Шенген е със сигурност по-добър от това да се правим на сърдити. Нека да видим докъде ще стигне преговорният процес, защото той тече в момента", каза още политикът.

 

Евродепутатът изтъкна, че Нидерландия и Австрия се намират под сериозен дипломатически натиск да смекчат ветото си.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама