НОВИНИ


Доц. Георги Лозанов: Мястото и височината на МОЧА символизират съветската власт в България

22 4740 15.12.2023
Доц. Георги Лозанов: Мястото и височината на МОЧА символизират съветската власт в България
Медийният експерт и университетски преподавател доц. Георги Лозанов Стопкадър: Нова телевизия

"Битката не е за паметника. Битката е само за мястото и за височината. Мястото и височината символизират съветската власт в България. Съветската власт в България за съжаление продължава. Хората не искат да е така. Те искат да сме членове на ЕС, не на Съветския съюз. Това е спор за ориентацията на страната - дали искаме да сме западна или съветска държава."


Това заяви в ефира на Нова телевизия културологът, медиен експерт и университетски преподавател доц. Георги Лозанов.

 

По думите му мощната вълна на съпротива срещу Паметника на съветската армия е главно за московска публика.

 

"Много се надценява това носталгично постсъветско българско настроение. Когато се стигне до това хората да гласуват, вотът е евроатлантически. Този паметник стоя 30 години. 90-те години беше времето той да се махне", смята експертът.

 

"Демонтажът на Паметника на съветската армия е силно драматизиран, което се вижда и от кадрите, заснети вчера, които не показват някаква нормална процедура на демонтаж след края на един режим. Както е било с паметниците на Сталин, които са демонтирани, след падането му от власт", каза още преподавателят.

 

Социологът Андрей Райчев от своя страна изрази мнение, че тези, които събарят паметника, ще си платят политическата цена.


"Грешка правят политическа. Сцената е грозна и технологически грозна изглежда - като някакво символично насилие. Властта показва, че е силна и може да доведе кран, който да реже части. Като нация сме разделени още от 90-те години. Но дали сме разделени на привърженици на Путин и привърженици на Запада. Ни най-малко. Така й приписват на една част от обществото някакъв путинизъм. Но има друго разделение - едните казват, че ще има военна победа срещу Русия, а другите казват, че искат преговори. Това е разделението на нацията. Демонтажът на този паметник казва, че ще победим Русия. Това няма да стане", отбеляза той.

 

"Изобщо не съм съгласен. Демонтажът няма нищо общо с войната в Украйна. Това е много стара тема у нас и сме писали многократно, че този паметник трябва да бъде демонтиран, защото той е пропаганда на съветския режим", каза от своя страна доц. Лозанов.

 

Проф. Росен Стоянов, специалист по политически комуникации и преподавател в НБУ коментира, че големият проблем на София е, че е изпълнена точно с такъв тип паметници и памет, а не с български.

 

"Вместо да имаме паметници на български царе, ние сме сложили руски. Повечето централни улици на столицата не са с български имена, а с някакви други. Това е големия проблем. Не знам какво трябва да правим, но имаме много такива моменти, които трябва да преправим", допълни той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама