НОВИНИ


Кьовеши одобри само двама българи за европрокурори, квотата на София остава незапълнена

3 4013 15.12.2023
Кьовеши одобри само двама българи за европрокурори, квотата на София остава незапълнена
БГНЕС

Само двама от седмината предложени от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за европейски делегирани прокурори в България, са одобрени от Колегиума на европейската прокуратура. Одобрените са Анна Каменова и Моника Михайлова-Митова. И двете са от Софийската районна прокуратура. Те получават 5-годишен мандат с възможност за още един.


Това съобщи "Сега", цитирайки сайта на ръководената от Лаура Кьовеши институция.


Така България отново остава с непопълнена квота за делегирани прокурори, които да работят тук по делата за крупни злоупотреби с европейско финансиране. С новите две попълнения страната ще има 10 делегирани прокурори при квота от 15. Досега Колегиумът не веднъж е връщал български номинации.


В Колегиума на европейската прокуратура от българска страна участва Теодора Георгиева. Неотдавна в България срещу нея започна проверка по мистериозен сигнал от известния като Пепи Еврото бивш следовател, а сега издирван обвиняем Петьо Петров. Георгиева упорито се спряга и като потенциална кандидатура за главен прокурор.


През февруари т.г. Кьовеши нареди одит на българските делегирани прокурори, за да бъде установено каква е причината те да напускат службата един по един. Междувременно от 1 май напусна трети европейски делегиран прокурор - Ивайло Илиев. Той беше избран за помощник на националния член от България в Евроюст. Преди Илиев постовете си в европрокуратурата напуснаха Елена Попова, която реши да се върне в съда, преди да е изтекъл мандатът ѝ, и Бойко Калфин, който предпочете да стане прокурор във Върховната касационна прокуратура.


Европрокуратурата проведе няколко знакови акции в България. Но засега не може да се похвали с успехи в съда.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама