НОВИНИ


Денков: Ще преговаряме до последно за Шенген

1 3975 15.12.2023
Денков: Ще преговаряме до последно за Шенген

Европейската комисия ще бъде медиатор за преговорите за присъединяването на България в Шенген. Обяснихме, че за нас важни са сухоземните граници. Преговорите продължават – ще бъдат до последния ден. 


Това заяви в Брюксел премиерът акад. Николай Денков. 

 

Очаква се да стане ясна реакцията на това, което страната ни е предложила. 

 

Преговорите за присъединяване на България и Румъния към Шенген продължават. Провела се е и неформална среща между Денков, румънския президент Клаус Йоханис и австрийския канцлер Карл Нехамер по покана на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

 

Йоханис определи дискусията като “добра”. Допълни обаче, че има още много за договаряне, преди да се стигне до заключение, задоволително за всички страни.

 

“Стратегията на България в преговорите за Шенгенското пространство е общоевропейската - нищо не е договорено докато всичко не е договорено”, заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, която също е в Брюксел. 

“Дори да има вариант за поетапно влизане в Шенген, за нас е важно той да включва и сухопътните граници. Важно е да остоим позицията си, че България е заслужила своето място в Шенген. Позицията ни е че проявяваме разбиране към вътрешнополитическите ситуации, но България е тази, която ще си отстоява постигнатото с много труд и добри резултати”, повтори Габриел.

 

Страната ни е изпълнила всички изисквания за присъединяване към безвизовото пространство. За това свидетелстват редица доклади. Въпреки това обаче Нидерландия и Австрия продължават да ни блокират.

 

На този етап няма риск страната ни да бъде разделена от Румъния за Шенген.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама