НОВИНИ


МВР: Отменете пътуването си, освен ако не е крайно наложително!

1 4123 15.12.2023
МВР: Отменете пътуването си, освен ако не е крайно наложително!
БГНЕС

В МВР е създадена необходимата организация във връзка с очакваното усложняване на зимната обстановка и рисковете от снегонавяване и обледяване по пътищата. Това съобщават от органите на реда и подчертават, че вече са предприети мерки за недопускане на навлизането в планинските проходи на неподготвени за зимни условия моторни превозни средства.


В координация с областните управители и служителите на ГДПБЗН, ще се организира и намесата на тежка техника за извличане на бедстващи автомобили.

 

От Националния оперативен център на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" напомнят, че според постъпилата информация за метеорологичната обстановка в страната, за 15 декември /петък/ е обявен "оранжев код" за областите Монтана, Враца, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Софийска, Перник, Кюстендил, Благоевград, Бургас, където очакваните количества валежи ще са над 20 л/м2. За останалата част от страната е обявен "жълт код".

 

Очаква се дъждът да преминава в сняг, образувайки нова снежна покривка с условия за виелици и навявания по планинските проходи. През следващите 24 часа в резултат на валежите ще има значително повишаване на речните нива в Дунавски, Черноморски, Източнобеломорски и Западнобеломорски басейни.

 

Предвид динамична метеорологична прогноза, ГДПБЗН вече е изпратила информация до областните управители с оглед предприемане на допълнителни мерки, съгласно правомощията им по чл. 64 от Закона за защита при бедствия. Допълнителни инструкции са дадени и на регионалните дирекции "Пожарна безопасност и защита на населението" за повишаване на готовността в случаи на възникване на извънредни ситуации.

 

Предвид предстоящите метеорологични условия, ГДПБЗН съветва:

 

- Отменете пътуването си, освен ако не е крайно наложително!

- Ако предприемате пътуване, заредете автомобила с достатъчно гориво и го подгответе за зимни условия.

- Избирайте само главни пътища, дори пътуването да е по-дълго.

- Облечете топли дрехи и заредете мобилния телефон.

- Шофирайте внимателно!


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама