НОВИНИ


Der Standard: Картите са на масата – Австрия поиска отпадане на квотите за връщането на мигранти в България и Румъния

6 11903 15.12.2023
Der Standard: Картите са на масата – Австрия поиска отпадане на квотите за връщането на мигранти в България и Румъния

Австрия настоява България и Румъния да улеснят процедурите за връщане на мигранти. Конкретно това означава отпадане на квотите – т.е. всички търсещи убежище, за които България и Румъния отговарят, да бъдат връщани по-бързо, обяснява австрийският национален ежедневник Der Standard в статия, посветена на резултатите от проведената по-рано тази седмица среща на вътрешния министър на Виена с колегите му от София и Букурещ. Герхард Карнер, Калин Стоянов и Мариан Предою обсъдиха ветото на Австрия върху Шенген, поне на летищата, припомнят от редакцията.


"Сега много зависи от решенията на ниво Европейски съюз, като промени в бюджета в полза на подобряване на границата между България и Турция и увеличаване на операциите на Frontex, за което настоява Австрия. Но става дума и за политика на отблъскване. Съгласно Дъблинския регламент търсещите убежище, които първо са били регистрирани в други страни от ЕС, могат да бъдат връщани там“, обяснява изданието.

 

Сега Австрия настоява България и Румъния да улеснят тези процедури. А това означава отпадана на квотите. Мигрантите, за които България и Румъния всъщност отговарят, ще бъдат връщани по-бързо. Досега само определен брой места са запазени за търсещи убежище от Австрия в полети за депортиране на Frontex. Поради тази квота и дългата продължителност на процедурата, само малка част от засегнатите хора биват връщани в тези държави, подчертава вестникът.

 

Много лица, търсещи убежище, за които всъщност отговарят други държави, изобщо не остават в Австрия, а продължават към други страни. Така че австрийските власти не могат да ги върнат обратно, защото вече не са на територията на държавата, обяснява още Der Standard.

 

Според българските власти броят на поисканите и извършени трансфери от Австрия към България се е утроил. "Само през 2023 г. са заявени 193 трансфера, а реално извършените са 106. За цялата 2022 г. заявените трансфери от Австрия са 74, а реално извършените трансфери са 33, без трансферите на чартърни полети“, гласи отговор на властите в София на въпрос на редакцията.

 

От румънското вътрешно министерство на свой ред обясняват, че австрийските власти са поискали 3493 трансфера в Румъния през последните две години (1602 през 2022 г. и 1891 през 2023 г.). След преглед на заявленията 2911 от тях са приети (1233 през 2022 г. и 1678 през 2023 г.). Но Австрия всъщност е прехвърлила само 243 души (93 през 2022 г. и 150 души през 2023 г.) обратно в Румъния.

 

Румънското правителство посочва, че "през август 2023 г. Румъния и Австрия подписаха административно споразумение за улесняване на прилагането на регламента, който влезе в сила на 29 октомври 2023 г.“. Въпреки това Австрия свързва разширяването на Шенген с по-бърза политика на връщане. И Румъния, и България от много години отговарят на действителните изисквания за присъединяване към Шенген. Следователно исканията на Австрия се считат за неоправдани и неуместни, обобщават от редакцията.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама