НОВИНИ


Областната управа показа пукнатините на Паметника на Съветската армия

5 4412 15.12.2023
Областната управа показа пукнатините на Паметника на Съветската армия
Областна управа

Областната администрация продължава да следва стриктно одобрения от Столична община План за безопасност и здраве при свалянето за реставрация на фигурите от Паметника на Съветската армия.


Съобразно този план фигурите се разглобяват в максималната възможна степен според начина на тяхното първоначално съединяване, уточняват от Областната управа.

 

Изграждането на монументи от многобройни отливки е обичайна практика – така например при сглобяването на статуята на Св. София са използвани над 150 отделни масивни части. Само там, където е невъзможно оформянето на блок до пет тона или са налице други причини, се използва специализирана техника за отделяне на елементите по схема, която гарантира тяхното последващо събиране, допълват още на сайта на Областна администрация.

 

Според резултатите от обследването, фигурите на Паметника на Съветската армия трябва да разчленени на две части от кръста нагоре – половина на торса и главата и другата половина. Запълнените с бетон крака също се разделят от кръста надолу и се демонтират поотделно, като първо се открие бронзовият цокъл и се разруши бетонът в основата.

 

Създадена е схема на временна организация за безопасността на движението по транспортни и евакуационни пътища и пешеходни пътеки на строителната площадка и подходите към нея.

 

Демонтираните елементи се извозват до поземлен имот с местонахождение обл. София, Столична община, гр. София, р-н "Панчарево", с. Лозен, местност Джуджин азмак.

 

Пълния план за демонтаж на бронзовите фигури и барелефи, както и пукнатините на монумента може да видите ТУК


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама