НОВИНИ


Нидерландия вдига ветото за Шенген?

29 4582 15.12.2023
Нидерландия вдига ветото за Шенген?

Да, очакваме позитивни новини от Нидерландия. Днес е имало заседание на Министерския съвет, решението ще бъде внесено в парламента. Крайното решение, трябва да дойде от там. Ако всичко е наред, ветото ще бъде вдигнато в края на другата седмица. 


Това заяви пред журналисти в Брюксел премиерът акад. Николай Денков. 

 

“За да стане това възможно, беше извървян доста дълъг път през последните месеци - приетите закони в НС, работата по вдигане на специалния механизъм за наблюдение на България, позитивните резултати от мисията през ноември. Това бяха правилните знаци. Очакваме положително развитие от Нидерландия”, допълни Денков.

 

Преговорите с Австрия продължават. Обсъждат се варианти.

 

“За Нидерландия е важно да се изпълнят препоръките, свързани с върховенството на правото, искаха да видят резултатите от мисията, верифицирани от ЕК”, допълни Денков.

 

“Докато не е договорено, всичко са предварителни разговори. Ако нямаше положително решение от Нидерландия, разговорът би бил излишен. Това е изключително важно”, посочи още премиерът.

 

Австрия настоява България и Румъния да улеснят процедурите за връщане на мигранти. Конкретно това означава отпадане на квотите – т.е. всички търсещи убежище, за които България и Румъния отговарят, да бъдат връщани по-бързо, написаха журналистите от Der Spiegel по-рано днес.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама