СВЯТ


Германската телевизия ZDF: Най-добрите менте евробанкноти идват от фалшификатори в България

2 9601 15.12.2023
Германската телевизия ZDF: Най-добрите менте евробанкноти идват от фалшификатори в България
Фалшиви евро

Българите са най-добрите фалшификатори на пари в света – това се твърди в дълъг репортаж на Втора германска телевизия ZDF, който проследява пътя на подправените евробанкноти от България.


Фалшификаторите са пуснали в обращение повече фалшиви банкноти в Германия през първата половина на 2023 г. отколкото за три години. Според репортажа става въпрос най-вече за едри банкноти – от 200 и 500 евро, които се използват за плащане на злато, бижута, луксозни часовници и дори скъпи коли.


Репортажът е със следовател под прикритие, който търси улики и така стига до фалшификаторите на пари и паспорти у нас.

 

Всичко започва от квартала край мюнхенската гара Бакинер, където следователят се среща с човек, който му обещава фалшиви пари от България. След това репортажът се мести в София, където според следователя фалшификаторите действат особено активно.

 

Действието се пренася в Пловдив, където репортерът има среща с мъж със замазано лице. Той се хвали, че е отпечатал 1 милион фалшиви евро в България, които в Германия е продал за 140 000 евро. Там обаче го хванали и го осъдили на 5 г. и 6 месеца лишаване от свобода, от които излежал половината.

 

Осъденият фалшификатор им разказва, че сред клиентите му имало търговци на скрап, супермаркети, дюнерджийници, барове, крупни търговци на месо. В края на разговора добавя, че може да свърже посетителите от Германия с подходящ човек.

 

Репортерите проверяват неговата история – властите и в Германия, и в България я потвърждават.

 

Обратно в София репортерът под прикритие се среща с фалшификатор. Той твърди, че е един от най-добрите в България и му предлага фалшиви банкноти от 200 евро – за по 40 евро едната.

 

Според криминалното лице неговите купюри отговаряли до около 70% на истинските, като единствено качеството на хартията било малко по-различно.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама