НОВИНИ


Любомир Кючуков: Предложението на Австрия не е “въздушен Шенген”, няма да издаваме шенгенски визи

1 4179 15.12.2023
Любомир Кючуков: Предложението на Австрия не е “въздушен Шенген”, няма да издаваме шенгенски визи
Любомир Кючуков

Поетапното приемане на България в Шенген е възможно, но това, което предлага Австрия, не е нищо такова. Това заяви по Нова нюз бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков. “Това е облекчение, не е Шенген, защото България няма да издава шенгенски визи, няма да е част и от шенгенската информационна система”, обясни той.


Освен това не се предлага това да е етап от пълноправното приемане в споразумението, допълни дипломатът. Кючуков беше категоричен, че отказите на Нидерландия и Австрия са изцяло по политически, при това вътрешнополитически причини за тях.

 

Двете държави предпочитат контрола на мигрантите да се извършва на няколко граници, а не на една шенгенска, каквато ще стане българската при приемането ни.

 

Според Кючуков страната ни има голяма подкрепа за Шенген в ЕС, но трябва да използва времевия прозорец, който се отваря заради много проблеми, които са се натрупали в Европа. По негово мнение, ако възможността бъде пропусната сега, в следващите години приемането ни ще става все по-трудно.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама