НОВИНИ


Ще има ли нов медиен закон в ЕС?

1 4035 15.12.2023
Ще има ли нов медиен закон в ЕС?

Ключово споразумение по отношение на медийната регулация в Европейския съюз постигнаха преговарящите по въпроса страни. Новият набор от правила трябва да гарантира редакционната независимост и да защити медийния плурализъм. Европейската комисия предложи новият закон за свободата на медиите през септември 2022 г. 


Новият закон ще въведе изисквания към медиите да осигуряват прозрачност по отношение на собствеността и финансирането си и ще принуди правителствата на държавите-членки в ЕС да създадат механизми за надзор, гарантиращи медийната свобода, включително и по отношение на обществените медии. 


Преговарящите от Европейския парламент, Съвета на ЕС, представляващ националните правителства, и Европейската комисия преодоляха последното препятствие пред създаването на този закон. Той се отнася до действията на отделните правителства, включващи шпионски софтуери и други методи за идентифициране на журналистите и техните източници. 
Първоначално в изключенията попадаха случаите, които се отнасят до разследване на определени престъпления като тероризъм и трафик на хора. Имаше разминавания по отношение на обхвата на това изключение като някои столици изразиха опасения за националната си сигурност, а законодателите настояваха за по-строги предпазви мерки спрямо журналистите. Преговарящите се спряха на нов текст, в който се зачитат отговорностите и на двете страни. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама