НОВИНИ


Български учен със заслуги в мащабно проучване на НАСА

2 4403 15.12.2023
Български учен със заслуги в мащабно проучване на НАСА
МОН

Проф. Огнян Колев от Института по невробиология към БАН е водещ автор в мащабно изследване на учени от НАСА, което беше публикувано в престижното издание Journal of Vestibular Research. Публикацията е плод на дългогодишен съвместен труд на Американската космическа агенция и българския професор, съобщиха от Министерството на образованието и науката.


Тя проследява 20 полета на космическата совалка на НАСА и изследва проблемите в координацията на движенията на астронавтите. Проучването касае два аспекта - успешно пилотиране на космичния кораб, особено при приземяване и маневри през време на полет и правилното изпълнение на рутинните задачи и експерименти по време на полет. 

 

“Колкото и да е напреднала и продължава да се усъвършенства технологията на космическия кораб и уредите му, от ключово значение за успешно осъществяване на полета и задачите му е човешкият фактор – астронавтът“, изтъква проф. Колев.


Публикуваното проучване е най-мащабното, правено от НАСА досега, а водещата роля в него на проф. Колев е изключително признание за България.

Проф. Колев има още няколко съвместни статии с учени от НАСА, една от които беше публикувана преди няколко години в Nature Sci Reports.


“За мен е удоволствие, че повече от две десетилетия сътруднича с най-голямата научна организация в света – НАСА в провеждането на научни експерименти и, че съм бил награждаван от нея“, казва проф. Колев.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама