НОВИНИ


Проф. Матанов: Повечето от владиците са русофили, не са божи хора - борят се за власт

22 4824 15.12.2023
Проф. Матанов: Повечето от владиците са русофили, не са божи хора - борят се за власт
Христо Матанов

Голяма част от владиците са русофили, заяви проф. Христо Матанов.  Професорът каза, че българската църква трябва да бъде неутрална, но в момента тази неутралност е привидна,  Вселенският патриарх е представител на американските интереси на Балканите. Това заяви историкът и бивш директор на „Дирекция по вероизповедания“ проф. Христо Матанов по NOVA NEWS.


„Не си мислете, че става дума за божи хора, напротив, те се борят за власт“, каза историкът. Най-изявлен наследник на българския патриарх е пловдивският митрополит Николай, смята той.

 

Матанов изрази мнение и базара до „Александър Невски“. Той е на мнение, че е кощунство да има такъв точно до храма. Професорът поясни, че българинът не се интересува от верските въпроси.

 

Той коментира и актуалната тема с ПСА: Мястото на паметниците е според това какъв е самият паметник, те не могат са се слагат под общ знаменател. В България няма сражения, в които да участват съветски войници. Има убити такива, но те са извършили престъпления спрямо българското население.


На въпроса за паметника на Альоша в Пловдив той посочи, че не може най-стария град в Европа да бъде доминиран от съветски войник.

Сагата с Паметника на Съветската армия: Защо се стигна до протести и бойкот в парламента

 

Във Виена има паметник на съветската армия, но той е много нисък, войникът не държи автомат, а знаме, допълни проф. Матанов. Има значение и от кога е самият паметник, този в България е от 50-те години на миналия век, поясни гостът.

 

По негови думи Паметникът на Съветската армия не може да съществува във вида, в който е сега. „Внушението с войника, който държи автомат е ясно“, заяви Матанов.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама