НОВИНИ


Димитър Ганев: Сглобката е пренареждане между стари опоненти, които се оказаха на едната страна на барикадата

5 4285 16.12.2023
Димитър Ганев: Сглобката е пренареждане между стари опоненти, които се оказаха на едната страна на барикадата
Политологът Димитър Ганев Стопкадър: БНТ

"Сглобката е пренареждане между стари опоненти, които се оказаха на едната страна на барикадата." Това заяви в ефира на БНТ политологът Димитър Ганев.


"Тази година стана изключително пренареждане в страната от гледна точка на разделението. 2020 г., когато започнаха протестите, имаше много ясно разделение в страната - това беше разделението на статукво и промяна. Когато започна войната в Украйна, започна да се появява нов тип разделение - то постепенно започна да си прокарва път. Сглобката е пренареждане между стари опоненти, които се оказаха на едната страна на барикадата. Но тази рана от 2020 г. продължи да стои. Ако някой си изпусне нервите, ще загуби. Кой от ГЕРБ и ПП-ДБ при нови избори ще се окаже в по-добра ситуация от тази, в която се намира в момента? ПП-ДБ преди нови избори със сигурност ще имат по-малко представителство. В момента ПП-ДБ държат цялата изпълнителна власт - какво по-удобно от това? В рамките на следващите два месеца тече един процес на надцакване между ГЕРБ и ПП-ДБ. Нанасят си удари без да нарушават сглобката", смята експертът.

 

Относно демонтажа на Паметника на съветската армия, Ганев изрази мнение, че едва ли някой е имал план как да изглежда това нещо.

 

"Не мисля, че има някаква конспирация нарочно да се реже по този начин, по-скоро не е домислена правилно работата. Все пак е важно да коментираме политическите последици от това нещо", каза още той.

 

"Краткосрочните последици са ясни - това политически взриви възможността за сглобка между ПП-ДБ и БСП в Столичния общински съвет. В електоралната картина за следващите месеци - нищо няма да се промени в дългосрочен план. Какъв ще бъде политическия резултат от това нещо? Отваря се едно огромно поле за някой, който вдигне ръка и каже - тука не така, по друг начин. Трупа се протестен потенциал", допълни специалистът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама