НОВИНИ


Весела Чернева: Началото на преговорите с Украйна и Молдова е голям шанс

6 4114 16.12.2023
Весела Чернева: Началото на преговорите с Украйна и Молдова е голям шанс
Зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева БГНЕС

"Началото на преговорите с Украйна и Молдова е голям шанс. Процесът по разширяване има своята нова инерция, нова динамика. Зависи от правителствата и обществата на балканските страни да се възползват и да влязат в тази отворена врата."


Това заяви пред БНР зам.-директорът на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева.

 

"Могат, разбира се, да продължат да стоят отвън и да бъдат недоволни от това, че няма напредък", каза още тя. Според нея в последните години страните от региона нямат никакъв съществен напредък по нито една от преговорните глави.

 

Относно Европейския съвет, на който бе взето решение за започване на преговори за присъединяване с Украйна и Молдова, Чернева бе категорична, че Виктор Орбан не само се е оказал сам и изолиран, но и принуден да напусне залата.

 

"Това беше един триумф за политическия мандат на ЕС, за политическата воля на ЕС", изтъкна тя.

 

По думите й най-важното е било ЕС да покаже, че може да действа политически, че може да даде гаранции за сигурност на Украйна. А тези гаранции идват именно през поканата за начало на преговори, смята тя.

 

"Много по-трудно е една държава-кандидат или една държава-член на Съюза да бъде атакувана от когото и да било оттук нататък. ЕС трябваше да спечели разказа за следващата война – как може тя да бъде предотвратена. Следващата война за много украинци, но и за молдовци, балтийци, е онази, която Владимир Путин би повел след някакъв тип примирие в сегашната. Специалисти смятат, че на него ще му трябват около 3-4 години, за да може да се прегрупира, да попълни отново армията си и да продължи своя курс на действие", допълни специалистът.

 

Чернева изрази мнение, че голямата задача на ЕС е да превърне Украйна в част от себе си. Първата стъпка беше направена, подчерта тя. По думите й няма заплаха и за финансовата помощ за Украйна.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама