НОВИНИ


Конституционната комисия реши: За депутати ще могат да се избират и хора с двойно гражданство

11 4224 16.12.2023
Конституционната комисия реши: За депутати ще могат да се избират и хора с двойно гражданство
БГНЕС

Комисията по конституционни въпроси започна разглеждането и гласуването на промените в основния закон на второ четене. Депутатите приеха изменения, с които позволиха народен представител да може да бъде избран, ако има двойно гражданство.


Народните представители приеха изменението за двойното гражданство за депутат, което гласи: „За народен представител може да бъде избран български гражданин, който има и друго гражданство, когато е живял последните осемнадесет месеца в страната”.

 

Преди това се проведе и дебат. В заседанието взеха участие водещи юристи, преподаватели и бивши членове на Конституционния съд, които изразиха своите възражения и неясноти по предложените промени.

 

Проф. Екатерина Михайлова посочи, че ако предложението бъде прието „това ще отвори вратата” и към подобна промяна по отношение и на министри и други държавни длъжности. Доц. Наталия Киселова от своя страна зададе въпроса „готови ли сме да отворим тази врата”?. Освен това тя обърна внимание на заложения срок от 18 месеца.

 

Председателят на Конституционната комисия Радомир Чолаков отбеляза, че в Търновската конституция е било заложено Народното събрание да може даде разрешение човек с чуждо гражданство да стане депутат. Той не участва при гласуването на тази промяна, а едва след него коментира, че не е ясно колко хора с двойно гражданство живеят у нас. Чолаков каза още, цитиран от БГНЕС: „Не съм съгласен да приемаме текст, с който си купуваме котка в чувал”.

 

Правосъдният министър Атанас Славов смята, че решението за това дали лица с двойно гражданство да участват в българския политически живот е суверенно решение на българския парламент. „Не мога дефинитивно да се изкажа срещу текстовете за българското гражданство”, уточни той. По думите му българите, които са трайно установени в ЕС, трябва да имат такова право, но посочи, че откакто сме членове на Съюза е трудно да се проследи дали лицето отговаря на изискванията по отношение на срока от 18 месеца.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама