НОВИНИ


Рюте: България постигна напредък по критериите за присъединяване към Шенген. И Нидерландия трябва да отчете това

1 4297 16.12.2023
Рюте: България постигна напредък по критериите за присъединяване към Шенген. И Нидерландия трябва да отчете това
Марк Рюте БГНЕС

"България постигна видим напредък по критериите за присъединяване към шенгенското пространство. И Нидерландия трябва да отчете това. Така че трябва да бъдем справедливи. Иначе просто би било глупаво."


Коментарът е на нидерландския министър-председател в оставка Марк Рюте, по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел, съобщи кореспондент на БГНЕС.

 

"Тъй като вече установихме, че България е осъществила реформи в областта на върховенството на закона по устойчив начин, смятаме, че отговаря на изискванията и може да се присъедини към шенгенското пространство", отбелязва в мотивите си досегашният държавен секретар Ерик ван дер Бург в Камарата на представителите. Според него България "трябва да продължи да работи за силни външни граници.

 

Шенгенското пространство към момента се състои от 27 европейски държави, в рамките на които е възможно да се пътува без граничен контрол.

 

Сега, след като Нидерландия промени мнението си, всички погледи са насочени към Австрия. Тази страна също се противопостави на присъединяването на България.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама