НОВИНИ


Атанас Славов: Измененията в Конституцията са важни за страната ни, особено с оглед на Шенген

4 4094 16.12.2023
Атанас Славов: Измененията в Конституцията са важни за страната ни, особено с оглед на Шенген
Правосъдният министър Атанас Славов БГНЕС

"Тези изменения в Конституцията са важни за страната ни, особено, чакайки решение за пълноправно членство в Шенген и присъединяване към еврозоната, за да заемем нашето достойно място в сърцето на Европейския съюз, а не в периферията."


Това коментира пред журналисти в парламента правосъдният министър Атанас Славов, който участва в заседание на Комисията по конституционни въпроси, която днес разисква на второ четене законопроект за изменение и допълнение на Конституцията.

 

Министърът отговори на въпрос, свързан с изказване, че от промените в Конституцията зависи дали ще има или няма правителство. Славов изрази мнение, че те са важни и за правителството, защото са траен ангажимент да постигнем стандарти за независимо правосъдие и с това България да е наистина правова държава.

 

Правосъдният министър отбеляза, че предложената редакция за служебния кабинет трябва да бъде защитена в пленарната зала, като председателят на Върховния касационен съд не е включен в кръга лица, от които президентът може да избира служебен министър-председател. Много е важно на този етап да защитим независимостта на съдебната власт – това са поети ангажименти пред обществото и пред нашите партньори, категоричен бе Славов.

 

Във връзка с решението за двойното гражданство и възможността депутати и министри да имат двойно гражданство, а президентът - не, министърът посочи, че това решение е преценка на най-високо ниво за обществения интерес в ситуация, в която една четвърт от българските граждани са трайно извън страната.

 

"Това е големият дебат за това как се изгражда нашата национална общност и дали искаме всички български граждани да участват във формирането на политиката на страната. Аз не виждам фундаментален проблем с предложението за двойно гражданство, въпросът е да се уредят на законово ниво изискванията и лоялностите, за да е ясно, че се брани българският интерес, а не чужд", каза още той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама