НОВИНИ


Митрофанова, Волгин, БНР. Генералният директор на радиото коментира защо бе правилно да свалят интервюто

14 3990 17.12.2023
Митрофанова, Волгин, БНР. Генералният директор на радиото коментира защо бе правилно да свалят интервюто
БНР

"В БНР има свобода на словото и предаването “Политически НЕкоректно” е едно от най-ярките доказателства за това", заявява генералният директор Милен Митев, цитиран от медията, по повод решението на Програмния съвет на БНР да не бъде излъчено интервюто с руския посланик Елеонора Митрофанова. 


Разговорът с руския посланик бе анонсиран във Facebook страницата на предаването още в четвъртък. Един от водещите на "Политическо НЕкоректно" по Българското национално радио Петър Волгин обяви вчера, че Програмният съвет на БНР е забранил излъчването на предварително записано интервю с Митрофанова. 

 

Генералният директор на БНР Милен Митев обясни, че 15 от членовете на Програмния съвет на медията са гласували интервюто да не бъде излъчено, един от тях се е въздържал, а мотивите да не прозвучи предварително записания разговор са несъответствие с журналистическите стандарти. “Всяка медия работи по правила, част от които са редакционните стандарти. Органът, който се произнася по тяхното спазване или нарушаване, е Програмният съвет”, посочва Митев.

 

"Нормално е всеки материал, създаден с ресурс на Националното радио, да бъде собственост на БНР и то да преценява какво може да се прави с него", посочи Милен Митев относно забраната интервюто с посланика на Русия да се разпространи по други канали извън ефира на програма "Хоризонт".

 

"Всяко решение може да бъде обявено в зависимост. Сблъсъкът на мнения в нашето общество отдавна се е изродил в позиционна война, в която всеки отказва да чуе мнението на другия. Това обостряне на обществения диалог до нищо добро не води", смята генералният директор на БНР.

 

Когато решението се взема от колективен орган, се намалява рискът, каза още генералният директор на националното радио. 

 

"Недопустимо е БНР да стане съучастник в руската хибридна война", заяви в своя позиция председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски след като интервюто бе предварително анонсирано. 


"Приемаме гостуването на Митрофанова в ефира на общественото радио като груба демонстрация на незачитане на националния суверенитет, общоевропейски позиции и ценности, както и погазване на националните интереси на България“, посочва Пеевски в позицията си. Той допълва, че по Конституция и закон, обществените медии осигуряват чрез програмната си политика защита на националните интереси и общочовешките ценности. 

Спирането на интервюто и неизлъчването му в ефир предизвика политически реакции.

 

В своя позиция от "Възраждане" призоваха Програмният съвет на Българското национално радио да премахне "двойните медийни стандарти и да се противопостави на политическия натиск над четвъртата власт.“

 

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова разкритикува остро свалянето от ефира на Българското национално радио (БНР) на интервюто с посланика на Русия в София Митрофанова.

 

Посолството на Украйна у нас също изрази позиция по повод анонсираното интервю с Митрофанова. В страницата си във Facebook от посолството в петък  написаха:"„Изразяваме огромно разочарование и дълбоко огорчение, че представител на кремълския режим - посланикът на руската федерация ще гостува в предаването "Политически НЕкоректно", на Българското национално радио. Предоставяне  от страна на национална българска медия на възможност за изява и пропаганда  на официално лице на държава агресор  е грубо нарушение на професионалните и  морални стандарти в журналистиката“. 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама