НОВИНИ


"Тотем на превъзходство на Русия спрямо България". Тагарев за демонтажа на МОЧА

27 4371 17.12.2023
Тодор Тагарев

"Моята позиция е, че беше крайно време да се изнесе от центъра на София". Това заяви пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев в отговор на въпрос за демонтажа на Паметника на Съветската армия, известен още като МОЧА - Монумент на окупационната Червена армия. Според него това не е паметник, защото тук не е имало война, не е имало и освобождение. 


"Длъжни сме да уважаваме всички човек, воювайки на която и да е територия, но случаят не е такъв. Това е тотем на превъзходство на Русия спрямо България", отбеляза Тагарев.

 

Попитан дали очаква "ответен удар" от страна на Русия, Тагарев отговори, че Русия отдавна ни е обявила за враг.

 

"Не виждам какво повече може да се каже, добави той. Не България търси врагове, обратното - Русия обяви НАТО за враг, респективно България", отбеляза още Тагарев.

 

Министър Тагарев присъства вчера на събитие в Централния военен клуб в София по случай 20-ата годишнина от терористичния атентат срещу база "Индия" в Кербала, Ирак. При инцидента загинаха петима български военнослужещи от състава на Първия пехотен батальон – майор Георги Христов Качорин, старши лейтенант Николай Ангелов Саръев, офицерски кандидат Иван Христов Инджов, офицерски кандидат Антон Валентинов Петров и офицерски кандидат Свилен Симеонов Киров, а десетки бяха ранени. 

 

"Нашите герои от Кербала не са забравени – това са свидни жертви, които носим в сърцата и мислите си и ще помним и почитаме, докато я има Българската армия и докато я има България“, заяви министър Тагарев в обръщението си към семействата и близките на загиналите, към техните колеги и приятели. Той припомни, че страната ни участва в операцията на Коалиционните сили за стабилизиране и възстановяване на Ирак от 22 август 2003 г. до декември 2008 г. с 11 военни контингента с обща численост 3367 души. „Българските военнослужещи се справиха и натрупаха ценен боен опит. Техните действия заслужават висока оценка и те получиха признание от нашите съюзници“, категоричен беше министърът на отбраната.

 

"Правителството има пълна яснота по отношение на изискванията в отбраната. Следващата година бюджетът за отбрана се очаква да бъде 2,05% от брутния вътрешен продукт, което ще ни даде възможност да продължаваме да развиваме и укрепваме отбранителните способности", каза още проф. Тагарев. 

 

ФрогНюз

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама