НОВИНИ


Бъдете внимателни онлайн! Дебнат романтични измами и схеми с коледни картички

1 3751 17.12.2023
Бъдете внимателни онлайн! Дебнат романтични измами и схеми с коледни картички

Всяка година все повече българки стават жертви на романтични измами. По Коледа излъганите самотни сърца се увеличават.


Преди 5 години Лидия качва снимки във Facebook. Веднага след това непознат ги харесва и ѝ иска приятелство. Ухажорът ѝ е Гомез Робинсън. Описва го като красив и чаровен мъж с излъчване. Казал, че е военен доктор на мисия в Йемен. „Започна една бурна, любовна кореспонденция. Беше пълна с любовни бомби, с обещания и желания за женитби. Кой не желае да бъде обсипан с любов? Само че това е подозрителното”, коментира измамената жена.

 

Подозрението ѝ се превръща в щателно разследване. След дни на мили думи, гръмки обещания и обяснения в любов разбира, че всичко това е манипулация. Открива, че Гомез се представя и като Адису Уилиъмс. Срещнала го и с името Фред Дейвид. Различни профили във Facebook - една открадната самоличност.

 

Впоследствие пристигнали и исканията за пари. Поискал ѝ 100 хиляди, които трябвало да преведа по американска сметка. Лидия успява да се измъкне от емоционалния капан навреме, но по данни на полицията всеки месец две българки дават десетки хиляди евро в името на любовта. Целта - да помогнат на новооткритата страст, която се оказва, че не е американски лейтенант или хирург, а фалшив профил от Нигерия. В научната литература подобен вид интернет измама се нарича Нигерийска измама. 

 

„Тези измами са от години в България и ще стоят още много години. Терминът за тези престъпления е романтична измама. Подбират внимателно жените - да бъдат снимани сами или с домашен любимец, цвете, което е индикатор, че тя няма семейство”, посочи в ефира на NOVA експертът по киберсигурност Владимир Димитров.

 

Капаните на измамните ухажори могат да бъдат най-различни, като например, че са им изпратили подарък.

 

„Куриерската фирма казва, че пратката е спряна от швейцарските митници, а вътре са открити един милион долара в банкноти и жертвата има две опции - или да заплати такса, или да бъде арестувана заради пране на пари. Имали сме жертви, които идват при нас и казват „Чака ни полицай Георгиев на летището, за да си взема 1 милион долара. Елате с мен”. Всичко е измама”, обяснява схемата Димитров.

 

След като се е опарила, Лидия възлага за своя мисия да помогне на други жени в подобна ситуация. Не се срамува да говори открито и смята, че стигмата в България препъва измамените жени да продължат напред. „Всеки може да стане жертва на романтична измама. Не можем да стигматизираме. Не трябва да се подиграваме. Не знаем утре дали това ще се случи на нашата дъщеря, на нашата майка, на нашата баба”, казва тя.

 

Истинската любов не се случва в интернет. Тя може да започне там, но трябва да премине в реалността. Това каза експертът по киберсигурност и бивш шеф на отдел „Киберпрестъпност” в ГДБП Явор Колев. „По всяко време самотни жени на по 50-60 години стават жертви на подобни измами”, посочи специалистът.

 

Схемата съществувала и в обратната зависимост – българки със снимки на атрактивни певици, пишат на самотни мъже от Турция. Измамата е дело обикновено на хора от Индия, Нигерия и Гана. Колев препоръча да сме внимателни и нетолкова доверчиви в мрежата.

 

Киберекспертът разкри и още една схема, която е особено актуална в момента. Това са коледни картички, изпращани от непознати имейл адреси. Отворим ли файла, той заразява компютъра ни и хакерите могат да откраднат паролите и личните ни данни.

 

Престъпници преправят и протоколи от името на ГДБОП и Европол. В тях пише, че сте сваляли порнографски материали с участието на деца, за което се дължи глоба от 12 хиляди евро. „Никога не бихте получили такъв протокол. Това е наказуемо в България, но, ако сте правили подобно нещо, ще разберете като получите почукване на вратата от служители на ГДБОП”, посочи Явор Колев.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама