НОВИНИ


Руслан Трад: За моряците няма опасност, хутите използват отвличанията на кораби за пропаганда

0 3909 17.12.2023
Руслан Трад: За моряците няма опасност, хутите използват отвличанията на кораби за пропаганда
Руслан Трад

"Към този момент знаем, че за моряците няма опасност. Това е практика на хутите. По-скоро използват тези случаи за пропаганда". Така журналистът Руслан Трад коментира отвличанията на товарни кораби от хутите в Червено море.


Товарният кораб "Galaxy Leader" с двама българи на борда, частично собственост на израелски бизнесмен, беше отвлечен от хутите в Червено море на 19 ноември.

 

"Разполагането на бойни кораби в региона означава ескалация в по-широк мащаб", смята Трад относно зачестилите инциденти с търговски кораби край бреговете на Йемен и идеята за изпращане на група бойни кораби в Червено море.

 

"Има все по-голяма възможност да бъде спряна изобщо логистиката през Червено море", посочи той.

 

"Конфликтът вече не е само на територията на Ивицата Газа. Той премина границите на анклава още в първите дни след атаката на Хамас. Има активизиране на напрежение в диаспорите далеч извън Близкия изток", заяви в интервю за БНР журналистът.

 

"Има сериозен ръст на терористична активност. Има активизиране на лобита от двете страни. Този конфликт има много повече измерения от воденето на военни действия на терен – има дипломатически и икономически фронт", поясни той.

 

"Хамас е преди всичко съпротивително движение, след това терористична организация, посочи Руслан Трад.

 

"В момента имаме дори ръст на подкрепата за Хамас в Западния бряг. Тук идва общата идея за Палестина – тема, която отново излиза на дневен ред".

 

Очевидно военната операция на Нетаняху вече е пълномащабна война, изрази мнение журналистът.

 

"Може да очакваме дълъг конфликт и поколение, което ще израсне в ситуация на война", подчерта Руслан Трад.


Руслан Трад коментира, че светът е много различен дори от миналата година насам и е разделен на две крайности. Според него "имаме изключително променена среда на сигурност, много сериозно ранена система на международните отношения" и се размразяват конфликти, които започват да предизвикват сериозни вълни, а на този фон "международните организации не се промениха".


Той прогнозира напрегната следваща година заради безпрецедентния брой конфликти, на които сме свидетели.

 

ФрогНюз

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама