НОВИНИ


Кап. I ранг Васил Данов: Украинците ще устоят. Радев има същата лексика и школа на Ленин, Путин, Сталин

17 10184 17.12.2023
Кап. I ранг Васил Данов: Украинците ще устоят. Радев има същата лексика и школа на Ленин, Путин, Сталин
Капитан I ранг о. з. Васил Данов

"Украинците ще устоят, защото нямат друг избор и изход. Нашественикът може да си отиде в своята страна и да се опита да живее както може, докато те няма къде да отидат". Това посочи капитан I ранг о. з. Васил Данов, член на УС на Атлантическия съвет и военен журналист. "Нашият президент има същата лексика и същата школа на Ленин, на Путин, на Сталин", каза още той.


"Не се знае колко ще продължи сагата с похитения български кораб „Руен“, на чийто борд има 18 души екипаж, сред които и 8 българи. Винаги в такива ситуации има риск". Това коментира пък в ефира на bTV капитан Васил Данов.

 

На 14 декември 2023 г. "Руен", плаващ под малтийски флаг и с 8 българи на борда, бе похитен на около 380 морски мили източно от остров Сокотра, Йемен, във водите на Арабско море. Засега няма контакт с екипажа на борда. Няма достъп до сателитните телефони. Смята се, че похитителите са сомалийски пирати. Ако това бъде потвърдено, случаят ще стане първият подобен от години насам.

 

По думите на кап. Данов може да става дума за сомалийски пирати, но понеже не са предявили какво искат, не може да се каже със сигурност.


Залавянето на плавателния съд изглежда е първото голямо нападение от сомалийски пирати от 2017 г. насам, след усилията за борба срещу пиратството на няколко държави, осуетили подобни нападения в Аденския залив и Индийския океан.

 

Кап. Данов обясни, че акваторията, в която се е случило похищението, вероятно е станала опасна отново. Той добави, че някои частни компании намета охранители на плавателните си съдове, за да избегнат проблеми.


"Това е в разрез международното морско право, но спасява екипажи. Става дума за 5-ма охранители с автомати, които като покажат на доближилите кораба пирати, че имат оръжие, те се отказват от това да се качват на палубата", обясни кап. Данов.

 

Преговорите могат да се водят и месеци и да са тежки, добави той.

 

Украйна

 

"Виктор Орбан направи Украйна заложник на своята политика и изтъргува умело ситуацията. Така че той ще си получи своите 10 милиарда, но на него му предстои и в бъдеще да се сблъсква с европейските държави спрямо неговата политика. В САЩ също има директен пазарлък по отношение помощта за Украйна, който президентът Байдън ще бъде принуден да преглътне и да отстъпи, защото за него по-важно е да се гласуват парите и оръжието за Украйна.

 

За радост Украйна не зависи точно от тези пари засега. И ще издържи до януари, докогато ще се удължи срокът за помощта. Руснаците не са предприели мащабно настъпление, те са си още в отбранителните позиции. Водят се частични сражения около Бахмут, Авдеевка и други места. Украинците завзеха част от левия бряг и ще натискат да изтласкват руснаците. Т.е. Украйна е все още в стратегическо настъпление, а не в отстъпление. Въпреки това вчера президентът Путин заяви, че ще воюват до победен край, макар че до преди две седмици той и неговите хора говореха, че винаги са били за преговори, а украинците се инатят и не искат да преговарят при сегашните условия на превзети украински територии", посочи Данов в друго интервю днес - пред БНР.

 

"При Путин промяна няма. Променят се само демагогията и лъжите, които периодично той хората около него изричат – ту са за мир, ту са за война до победен край. Но числата са важни в случая. Тези дни се гласува в руската "Дума" и Русия прие рекорден военен бюджет и рекордни разходи за отбрана. Някъде около 400 милиарда са общите разходи на Руската федерация. От тях около 40% са гласувани за военни цели. Като има скрити, секретни данни, за които можем да предполагаме. Това прави около 160 милиарда долара, колкото очаква да получи Украйна през следващата година от САЩ и ЕС. Разбира се, украинците ще получат повече пари по-нататък, когато започне финансовата година. Във финансово отношение двете страни са еднакви по брой долари, които се очаква да дадат за войната. Но в Русия тези средства ще отидат за вътрешна сигурност, правораздаване и наказателната система, за национална гвардия и др. Т.е. те няма директно да се влеят като бойни ефективи срещу украинската държава. Един британски наблюдател каза, че този бюджет на Русия говори за една вечна конфронтация със Запада. Което ще натовари много икономиката им и както беше при "Звездните войни" на Брежнев, това ще обрече Русия на икономическа деградация и рано или късно до срив".

 

"Днес е шестстотин и шейсетия ден от началото на войната. Невъзможно е човечеството, отделният човек, отделната държава, дори тя да е нападната 660 дни, да мисли само за едно и също и да се върти в главата ѝ една и съща тема – войната. Въпреки стресовете, въпреки жертвите, нормално е хората да посрещнат празниците, поне тези, които могат и нямат загинали близки. Трябва да имат надежда. Въпреки десетките обстрели над Украйна с дронове, с ракети, хората там са свикнали вече. С всичко се свиква. Освен може би с тероризма на руски войски спрямо украинското цивилно население, с цел да пречупят духа и на армията, и на населението. Това са терористични, планирани, прецизирани удари на руснаците, за да дават украинците ежедневно, макар и минимални цивилни жертви и да се стресират и тези в градовете, и онези на фронта. И да кажат в един момент – стига вече, дайте да се предаваме и да приключва този кошмар. Смятам, че все пак украинците ще устоят, защото нямат друг избор и изход. Нашественикът може да си отиде в своята страна и да се опита да живее както може, докато те няма къде да отидат".

 

Паметникът на Съветската армия и българските политици, които го защитават

 

"Те явно са сиромаси хора. Те нямат нищо, освен един партиен червен билет още от Сталиново време и това им е Алфата и Омегата. Всъщност ние говорим за "Путинизъм", но това не е Путин, това е всъщност колективният КГБ, колективният КГБ си е Сталин. След Сталин руснаците нищо друго не са измислили освен терор, подготовка за война, образа на врага – целият свят ни мрази, включително и България. Този демонтаж на паметника на Червената армия е закъснял с 35 години. И сега изведнъж Захарова ни размахва пръсти и "трябвало да си платим, защото пренаписваме историята". Целият свят им е крив. Те останаха без нито един искрен съюзник, с изключение на Лукашенко, но само той, а не беларуския народ".

 

"Нашият президент има същата лексика и същата школа на Ленин, на Путин, на Сталин – ние няма да търпим, ние няма да понесем. Ние понесохме години този безчестен нагъл унизителен за българина паметник, а те сега ни плашат, че нямало да понесат, нямало да позволят. Едните в парламента нямало нещо да позволят, президентът – и той нямало да позволи. Това са приказки от Сталинската лексика. Отдавна трябваше да ги няма тези паметници, донесли болшевизма и тоталитаризма на наша територия. Те наричат "фашист" всеки, който не е с тях. Слушам и днес някакви истерици, които говорят, че у нас било фашистка държава, докато не дошла Съветската армия. Искам да им припомня, че от 90-а година насам най-задълбочените български историци доказаха, че в България фашизъм като национално движение и господстваща идеология не е имало. Нито едно българско правителство не е изповядвало фашизъм. Т.е. тогава върху щиковете на Съветската армия е донесен един терор, продължил до 1989 у нас. Няма смисъл сега да ни казват, че сме станали фашисти, нацисти и т.н.", посочи още Данов. 

 

"Познавам проф. Тагарев от много години. До миналата седмица за тези хора той не беше фашист и от две седмици и него го наричат фашист. Т.е. всички стават фашисти, когато им станат неудобни. Сега и академик Денков – и той бил вече фашист според тях. Това е старата демагогия и пропаганда от Съветски тип – ние ще дойдем, ще ви избием... ето, сега пак ни плашат със Съветската армия. Разбира се, някои от тях са убедени и си вярват, други са мотивирани финансово".

 

"И точно тези, които най-много крещят в НС, че нас ни командвали от американското посолство, въпреки че аз, като запасен офицер, не съм виждал жив американски войник в България поне от 15 години, а те през ден са в Руското посолство, упрекват нас, че сме станали послушници на американското правителство и посолство. Това е тази демагогия, която хвърля прах в очите на населението с надеждата да излъже някого".

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама