НОВИНИ


Бюджет 2024 в комисия: Националната детска болница става приоритет, повече пари за култура /обновена/

0 4373 17.12.2023
Бюджет 2024 в комисия: Националната детска болница става приоритет, повече пари за култура /обновена/

Партиите, подкрепящи правителството (ГЕРБ – СДС, ПП- ДБ и ДПС) имат общи предложения за промени в проектобюджета за 2024 година, съобщи председателят на комисията по бюджет и финанси Комисията гледа на второ четене проекта за бюджет на държавата за 2024 година. Комисията по бюджет и финанси прие почти изцяло на второ четене законопроекта за държавния бюджета за следващата година и ще продължи работа утре.


Комисията по бюджет и финанси на НС започна в 13:00 часа обсъждане на второ четене на законопроект за държавния бюджет на България за 2024 г. Законопроектът е в работната програма на НС с номер 49-302-01-76 и е внесен от МС на 24 ноември.

 

Председателят на комисията Йордан Цонев поиска по-стегната работа от комисията, защото в "зала всяка парламентарна група ще може да си каже мнението по проектобюджета". 

 

В пленарна зала проектът бе приет на първо четене на 11 декември.

 

ГЕРБ – СДС, ПП- ДБ и ДПС имат общи предложения за промени в проектобюджета за 2024 година, съобщи председателят на комисията по бюджет и финанси Йордан Цонев, предаде БТА.

 

Венко Сабрутев, заместник-председател  на комисията по бюджет и финанси представи част от основните предложения за промени.

 

Сред предложенията са:

 

- Създаване на фонд "Стамболов" от 5 млн. лева, с които изтъкнати студенти да се учат в престижни университети в чужбина и след това да работят в България;

 

- увеличаване на заплатите на педагогическия персонал в детските градини и ясли и допълнително изравняване на разходите за издръжка на децата в тях с около 16,6 млн. лева;

 

- създаване на програма, с която училищата, детските градини и храмовете да минат на регулиран пазар на електроенергия.

 

"Предлага се приоритизиране на проекта за изграждане на национална детска болница, което няма фискален ефект сега, но е ясен ангажимент, че ще бъде бързо изградена;

 

- предлагаме да се дадат допълнително 500 000 лева за детски онкоцентър;

 

- 4 млн. лева за младежките центрове;

 

- допълнителни 5 млн. лева за медицински изделия за хора с увреждания;

 

- 10 млн. лева  за персонала на БАН, допълнително 2,7 млн. лева за курсантите в МВР;

 

- 37 млн. лева за изграждане на център за киберсигурност в ДАНС;

 

- 2 млн. лева за заплатите в агенция "Архиви";

 

- 200 000 лева за добруджанските и тракийските институти;

 

- 2,6 млн. лева за МВнР;

 

- 10 млн. лева за Министерството на иновациите", каза още Венко Сабрутев.

 

В сектор "Култура" ще се предоставят допълнително 68 млн. лева в бюджета за 2024 година, посочиха представители на бюджетната комисия.

 

В приходната частна бюджета предлагаме да се вдигнат таксите на хазарт, каза Сабрутев. Йордан Цонев допълни, че тези такси не са вдигани повече от десет години.

 

Йордан Цонев посочи, че трите формации - ДПС, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, ще подкрепят отпускането на допълнително 11,6 млн. лева за заплатите в  НСО, ще се дадат и пари за продължаване на археологически разкопки страната. За Конституционния съд ще се отпуснат пари за ремонт на сграда; за регионалните центрове на БТА се отпускат 2 два милиона лева, както и 4 млн. лева за Сметната палата и други 20 млн. лв. за текущи ремонти на сгради на МВР, каза Йордан Цонев.

 

За първи път в проектобюджета се виждат проектите с тяхното остойностяване това е добра стъпка към пълната прозрачност -  следващата година трябва парламентарните комисии да се включат в приоритизиране на проектите, каза министърът на финансите Асен Василев.

 

"Съгласен съм, че подготовката на следващия бюджет трябва да започне по-рано. Изпратихме в парламента в края на вчерашния ден всички общински проекти", допълни министърът на финансите.

 

Комисията по бюджет и финанси прие почти изцяло на второ четене законопроекта за държавния бюджет на България за 2024 г. За приемане остана Приложение номер 3, където са проектите за финансиране на общините. Министърът на финансите Асен Василев обеща да предаде до 12:00 часа утре в НС всички предложения, които получи от общините, както и да разгледа всички корекции в предложените проекти, защото депутатите днес намериха в тях технически грешки.

 

Източник на увеличените разходи в предложенията, одобрени днес, които трябва да минат и през пленарна зала, са повишените приходи от облагането на хазарта, от ДДС, включително и предварителното деклариране на стоки с висок фискален риск, както и от съкращаване на капиталовата програма.

 

С промените се предлага увеличение на заплати в държавните ведомства и финансиране на ремонти и строежи на публични институции, повече пари за култура и за археологически разкопки. 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама