НОВИНИ


Министерството на културата опитва да спре демонтажа на МОЧА?

12 4275 17.12.2023
Министерството на културата опитва да спре демонтажа на МОЧА?

Иван Генов, главен инспектор в Министерството на културата, е подписал разпореждане на 14.12.2023 г. да се спре демонтажът на МОЧА, се вижда от изтекло в медиите и разпространето от БСП писмо. Според служители на ведомството обаче той е действал под натиск на бивши чиновници от времето на служебния кабинет.


Твърдението, че културното ведомство иска да спре демонтажа, дойде от страна на БСП. "Още на 14 декември от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" (ГД ИОКН) към Министерство на културата са разпоредили незабавно да бъдат спрени всички дейности по демонтаж на Паметника на Съветската армия", съобщи Иван Таков, председател на БСП - София и на групата на социалистите в СОС.
 

По-рано днес министър-председателят акад. Николай Денков коментира темата:

 

“Това нито в военен паметник, нито паметник на културата. По това отношение не подлежи на регулация като такъв. Има някакъв документ, в който се описва, че Министерството на културата трябва да се разпореди. Дали това е така, очакваме информация от столичните власти утре”, каза той в ефира на NOVA. 

 

В разпореждането на Генов, за което министърът на културата не дава индикация, че е знаел, се твърди, че процесът по демонтаж на опасния за хората паметник е трябвало да бъде съгласуван със съвет по изобразителни изкуства към министерството. Същият този съвет обаче се събра в петък и по време на живото му излъчване в интернет стана ясно, че няма причина демонтажът да се съгласува. Същото посочи и премиерът днес, като, че утре се очаква още информация от областния управител на София.

 

Протоколът от заседанието също се очаква в понеделник. Хора в министерството коментират, че мотивите зад този опит да се спре разглобяването на паметника, са свързани с натиск от проруските кръгове, които доскоро се прокрадваха във властта в две служебни правителства.

 

Остава да се изясни дали това писмо изобщо е стигнало до областния управител на София Вяра Тодева, която според екипа ѝ е била в командировка в петък. Възможно е писмото да е подготвено, но спряно по трасето заради несъстоятелността му.


Коментар от Министерството на културата се очаква също в понеделник. Факт обаче е, че демонтажът на МОЧА не е спирал, а всички документи, които бяха публикувани на сайта на областната управа в петък, показват, че фигурите се свалят напълно законно - за да бъдат по-късно реставрирани и изложени в Музея на социалистическото изкуство. Депутатите в Народното събрание също гледаха документи, като е видимо, че демонтажът не спря - тоест възможно е нищо нередно да не е намерено.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама