НОВИНИ


"Агресивната политика на Русия срещу страната ни". Молдова започна военно учение край сепаратисткото Приднестровие

4 4762 17.12.2023
Приднестровието е оцветено в оранжево БНТ

Молдова започна военно учение край сепаратисткия Приднестровски регион, който се контролира от руски войски, съобщи днес министерството на отбраната, цитирано от ДПА.


Планирано е маневрите да продължат до петък. По пътищата вече се придвижва военна техника, се казва в съобщението.

 

Прозападното правителство на Молдова, която граничи с Украйна и като нея се стреми към членство в ЕС, се чувства застрашено от Русия.

 

В четвъртък лидерите на страните от Европейския съюз решиха да започнат преговори за присъединяване и с двете бивши съветски републики, които искат да излязат от орбитата на Москва.

 

Миналата седмица ЕС предостави на молдовската армия медицинско и защитно оборудване, високопроходима техника, минотърсачи, дронове и електрогенератори, както съобщиха местни медии.

 

Русия многократно е предупреждавала държавното ръководство на Молдова да не прави никакви опити да си връща Приднестровието със сила. На международното летище в молдовската столица Кишинев са въведени строги проверки за сигурност, за да се предотврати възможно влизане на руски бойци в Молдова.

 

В петък молдовският парламент прие стратегия за националната сигурност за пръв път от 12 години, включително увеличение на разходите за отбрана.

 

Президентът Мая Санду заяви вчера, че стратегията е важна стъпка към укрепването на сигурността и стабилността на Молдова.

 

"Днес си имаме работа с две големи заплахи за националната сигурност - агресивната политика на Русия срещу страната ни и света като цяло и дълбоко вкоренената корупция в Молдова", каза Санду. Стратегията ще бъде от помощ и за процеса на европейска интеграция на Молдова, добави тя.

 

Молдова подаде молба за присъединяване към ЕС заедно с Украйна в началото на миналата година - непосредствено след пълномащабното нахлуване на Русия в съседната държава, а през юни получи официално статут на страна кандидат.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама